24 nov. 2012

Norzeatic - Exercitii pe ritm de pace

Norzeatic Exercitii pe ritm de pace
Indubitabil, Norzeatic e o figura aparte in rap-ul autohton. Ba chiar in muzica romaneasca actuala, caci rimele sale mesterite cu o deosebita migala au intrat demult in atentia melomanilor din acest spatiu geografic si au reusit sa incante o sumedenie de urechi si minti care degusta aranjamentele si textele situate dincolo de facilul de zi cu zi ce devoreaza practic intreaga “industrie” care se presupune ca e “muzicala”. La doar cateva luni dupa lansarea discului Caravana AM:PM, Norzeatic revine din nou in atentia reflectoarelor cu Exercitii pe ritm de pace, un disc care dincolo de superbele rime cu care ne-a obisnuit artistul contine si o respectabila doza de „protest – song“. Iar pentru acest lucru merita felicitari duble. Intr-o tarisoara in care textele asa zisilor artisti se concentreaza spre derizoriu, Norzeatic are curajul de a vorbi despre "altceva" decat fac confratii lui de breasla. De a pune pe tapet probleme.
Cum ar fi pavarea dementa a strazilor, Rosia Montana, exploatarea gazelor de sist si multe alte asemenea dezbateri care nu-si gasesc locul defel in “entertainment”-ul muzical romanesc.

Nu pot sa nu reamintesc celor putin mai uituci, ca Norzeatic e raspunzator pentru creearea unor texte de mare efect. Ma gandesc aici la „Luam pickupul de brat/Ii dadeam play/Si il lasam sa alunece incet/In vremea aceea Coana Leana ocrotea polimerii/Iar casa de discuri care detinea monopolul/Edita Jules Verne, Ion Creanga Calin Gruia etc./Iar eu dadeam ocol din cateva rotatii/ Pamantului in 80 de zile cu Phileas Fogg/Ma opream la 40 de zile sa intorc discul/Sau dadeam switch la pitch din 33 la 45/Cand ascultam Meghinita sau alte treburi d-astea mici/Vorbeam cifrat precum capra cu iezii/Si de cateva ori pe zi prindeam bondari cazuti in frezii/Si citeam poezii de Tudor Arghezi“ (Feeling de vinil) si exemplele pot continua.

Excursia incepe cu un superb exercitiu – poem inspirat din celebra piesa din 1970 a lui Gil Scott Heron, The Revolution will not be televised, in care Norzeatic e din start la-naltime: „Cand faci revolutie cu tine insuti nu poa s-o fure nimeni/ Sa faci revolutie cu semenii nu inseamna sa vrei sa-i -I faci sa-ti semene“. Si-n care afli ca „Revolutia nu va fi teleghidata / Revolutia nu va fi de evitat/ Revolutia adevarata nu latra, nu musca/Ea nu va fi dublata de voci pe banda/ Revolutia nu va fi o insiruire de citate / Revolutia nu va fi intrerupta de Publicitate“. Urmatorul track , „Se lasa seara“ debuteaza cat se poate de inspirat cu un fragment din „Glasul rotilor de tren“, care precede sosirea sau plecarea garniturilor feroviare din multe gari din tarisoara noastra si dezbate printre randuri risipa unor autoritati locale preocupate de plantarea unor palmieri: „Degeaba pui palmieri si ecrane color / In timp ce multi n-au haine, mor de foame si tot//Degeaba bravezi cu dovezi ca pavezi/Cand sunt atatea epave fara pavaza pe strazi“. Saboteur are parte de un negativ cu trimitere la jocurile Mario Bros si ramane in aceeasi zona a protestului fata de cum isi impart averile baronii locali sau cum sunt calcate in picioare drepturile omului (Intru in sala ingradirii drepturilor omului/Aici zilnic e consiliu/ Iar oamenii fara sa stie sunt condamnati la munci silnice/ Am ajuns imi zic „am inca un avans mic“). Dupa influentele jazzy din Haz de ne-has, excursia ajunge la track-ul care are parte si de un clip filmat in cadrul manifestatiilor din Bucuresti (Manifest), iar un alt moment de o deosebita finete este melodia care incepe cu “Una pentru bani/Doua pentru factura”, Micii consumatori. Alaturi de un refren care spune „Haideti sa-I combatem toti pe micii consumatori/Fiindca-s daunatori/Ti-o zic eu daca esti mic si consumator / Original o sa ai probleme pe viitor“, piesa trage un vajnic semnal de alarma: „Domnule primar, Domnule Guvernator / Ce se intampla cu Marii Consumatori? “. Fara indoiala, wobble bass-ul prezent in piesa In clar cu Rosu Montana te duce cu gandul spre mult – hulitul (sau aplaudatul) dubstep, dar melodia asta are parte de un text demential: „E o linie fina intre progres si exces/Interesele vorbesc iar cand oamenii ies/In strada vor sa le taie hazul la protest/Sa nu se vada ca exploateza gazul pe sest“. Inclusiv paralela dintre Rosu si Rosia Montana (Rosu Montana fiind un spray utulizat de grafferi) e cat se poate de reusita, iar pe final Norzeatic pluseaza cu „Opt caini bagabonti latrau in plina noapte / Un vecin le-a plus pe blat pufarine-n lapte“ (Caini bagabonti). Timisoreanul Tavi Scurtu s-a ocupat si de aceasta data de percutie, iar exercitiile astea merita ascultate pentru toti aceia care cred in adevarata poezie a strazii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu