23 apr. 2012

V.A. - The Romanian Jazz Collection

Muzica jazz made in Romania
The Romanian Jazz Collection reuneste sub acelasi acoperis o serie de figuri cunoscute ale genului din tara noastra si contine selectii inregistrate in cadrul Galei Premiilor anuale de jazz 2011, care au avut loc anul trecut. Practic e un fel de document – audio care prilejuieste urechilor destupate o intalnire cu premiantii acestei manifestari.

Cele 11 minute si jumatate ale piesei de deschidere, Groove del sol propun ascultatorului o excursie in lumea groove-urilor funky si jazzy (si chiar si fusion) realizate de talentatul Marius Pop alaturi de cei de la M Theory. Dealtfel piesa aceasta este inclusa – intr-o forma mai scurta, ce-i drept – si in discul First Step al muzicianului, pentru care acesta a fost rasplatit cu titlul de Confirmarea Anului.
Un moment cu adevarat emotionant al acestei compilatii il reprezinta balada Memories of you, dedicata de pianistul orchestrei Big Band a Radiodifuziunii, George Natsis lui Alin Constantiu, regretatul clarinetist de mare talent care a trecut in nefiinta in luna martie a anului trecut. Printre cele 12 piese incluse aici se numara si celebra My Funny Valentine  in care apare Aldo Blaga, care s-a ales cu premiul pentru „Revelaţia anului”, pentru debutul semnificativ pe scena americana, la Chicago, cu Bill Porter Orchestra cu care a cantat si Frank Sinatra. Alaturi de el se afla binecunoscutul Puiu Pascu, care s-a ales cu Premiul special al juriului, si care e prezent si cu piesa Samba pe aceasta selectie. Alte doua piese ii au in prim - plan pe Capriel Dedeian & Jazz Challenge, iar Sorin Zlat Trio reusesc sa retina atentia cu piesa Stella by starlight. Cireasa de pe tort este mirifica interpretare a piesei Morning has broken realizata de Sorin Romanescu,Alex Man si Luiza Zan. Si timisorenii de la Bega Blues Band au „capatat“ doua track-uri pe acest disc, unul dintre ele fiind Summertime-ul cantat alaturi de soprana Mirela Zafiri. Una peste alta, e o colectie care n-are cum sa lipseasca niciunui colectionar serios de jazz din tara noastra, iar pentru cei interesati e bine de stiut ca The Romanian Jazz Collection este un produs distribuit in Romania exclusiv de A&A Records.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu