3 apr. 2012

DJ Format - Statement of Intent

Recenzie disc Statement of intent
Se prea poate sa fi observat, dar printre recenziile care-si gasesc locul pe acest site destul de rar isi gasesc locul artisti care activeaza in zona hip – hop. Fara un motiv anume, poate doar pentru faptul ca o mare parte din „felia“ ocupata actualmente de nume ca Jay-Z, DMX sau 50 Cent e prea jalnica si neinovatoare pentru urechile subsemnatului. Exceptiile confirma regula. Eroul povestii sonore de azi vine din Brighton si se numeste Matt Ford. A debutat in 2003 cu un disc care a purtat numele de “Music For The Mature B-Boy” iar doi ani mai tarziu a recidivat cu “If You Can’t Join ‘Em…Beat ‘Em”. DJ Format – pseudonimul sub care activeaza muzicianul – este un tip croit pentru urechile acelora care au prins vremurile de aur ale hip – hop – ului si a crescut cu Run DMC, Beastie Boys, LL Cool J, Public Enemy, 2 Live Crew, nume care-si gasesc destule influente in piesele sale.
Dincolo de aroma oldschool, omul acesta reuseste sa imbine intr-un mod demential sample-uri de soul, funk sau r and b peste beat-uri cat se poate de fascinante, iar faptul ca apeleaza la o sumedenie de colaboratori adauga un plus de sarm compozitiilor sale.


Sincer, marea majoritate a track-urilor incluse pe acest al treilea album al lui DJ Format nu sunt la mii de kilometri distanta de numele amintite anterior la capitolul influente. Fiindca am avut ocazia de a-l vedea la „treaba“ in Timisoara si pe carismaticul Boca 45 as indrazni sa spun ca si DJ Format se invarte oarecum in aceeasi felie a „potrivirii“ unor aranjamente oldschool peste ritmuri deosebit de antrenante. Printre piesele care fac deliciul acestui album se numara cele realizate alaturi de Sureshot La Rock, in special melodia care da titlul albumului dar si simpatica Dope Pusher, care are parte si de o varianta bonus pe CD sau Mr. DJ. Un alt punct de atractie il constituie si single-ul  “Spaceship Earth” in care un muzician pe numele lui Edan ofera un flow ultra – rapid asezat la marea arta peste un riff de chitara psyhadelica si care beneficeaza de un text de nota zece pentru orice rapper pasionat de gasirea de rime concludente (“Starting a colony deep in the galaxy must be the aim of astronomy/ Crooked economy killing ecology”). Un alt atu pentru care acest DJ Format merita ascultat la volum maxim si de mai multe ori este faptul ca printre picaturi se gasesc si piese cat se poate de nostalgice din categoria downtempo in care alaturi de soul sau funk apar si referinte jazzy. E vorba in special de piesele realizate alaturi de The Nostalgia 77 Quintet, adica Notes in Quotation sau The Long Goodbye, adevarate perle pentru urechile care aprecieaza fuziunea dintre beat-urile hip – hop si instrumentele clasice din aria jazz-ului. Printre alte colaborari de succes de aici n-am cum sa nu amintesc de Beyond Disco sau The Battle of the Planets, doua bucati instrumentale realizate alaturi de un alt proiect al lui Matt Ford -  The Simon Sound – in care urechile se pot delecta cu un mix sanatos de sound-uri a la Afrika Bambaataa, Herbie Hancock, nebunia psychadelica a anilor 60 si soundtrack-urile acelea de filme obscure care te cuceresc din prima. Ceea ce se aude aici nu e defel oldschool hip – hop: e exact ceea ce ar trebui sa face cei carora le place acest gen muzical in zilele noastre. De ascultat pe repeat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu