31 mai 2011

Sandra Kolstad - Krux

Asteptari: Sandra Kolstad e o tipa din Norvegia care daca e sa ne luam dupa site-ul ei oficial face o muzica electronica dark si dansabila. Krux este materialul ei de debut, care a fost inregistrat partial intr-o padure....

Rezultat: Se spune ca in zilele noastre copertile de discuri nu mai exprima prea mare lucru, dar exista si cateva exceptii. Iar tipa asta care traieste in Berlin si Oslo e una din ele. Caci daca ai curiozitatea sa analizezi coperta vei da peste o fotografie in care troneaza o panza ce contine un cerc cu niste excremente de pasare. Fotografia a fost realizata de un artist italian care traieste in Berlin si raspunde la numele de Marco Bruzzone. Iar poza a fost facuta pe o strada aleasa la intamplare din Franta. Bunnn, acum ca am elucidat misterul, haideti sa trecem si la muzica.

30 mai 2011

ROA - Rise of Artificial

Asteptari: ROA sau daca vreti Rise of Artificial e un proiect care a aparut in toamna anului trecut si ii are in componenta pe Bogdan Popoiag (UNU’) si Cezar Stanciulescu Junkyard (ex Suie Paparude) care a debutat cu mega – hitul Ne place. Artificial este albumul de debut ROA, iar materialul cuprinde 19 track-uri in care au fost incluse si un intro si respectiv outro.

Rezultat: Daca nu ati fost plecat din Romania in ultima jumatate de an e foarte probabil sa fi auzit undeva melodia aceea cu „Fara numar/fara numere/doar cu litere/scriu versuri/de parca sunt la admitere“. Iar daca ati luat deja contact cu „Ne place” evident v-ati format o idee asupra a ceea ce veti gasi pe acest disc.

Dropkick Murphys - Going out in style

Asteptari: Dropkick Murphys e o trupa americana de punk cu radacini irlandeze care a debutat cu albumul Do or die in 1998. Going out in style este cel de-al saptelea album al formatiei, care vine la patru ani distanta dupa precedentul The Meanest of Times.

Rezultat: Discul asta e o adevarata gura de aer proaspat pentru oamenii care n-au oroare de muzica punk combinata cu influentele traditionale irlandeze. Cele 45 de minute care sunt cuprinse in 13 piese reusesc sa te teleporteze in atmosfera specifica a birturilor irlandeze iar dupa auditia albumului ai impresia ca tocmai ai participat la un St. Patrick cat se poate de veritabil.

28 mai 2011

Vieux Farka Toure - The Secret

Asteptari: Fiul legendarului solist si chitarist Ali Farka Touré a debutat in luna februarie a anului 2007 cu albumul omonim, care a facut multe valuri in randul amatorilor de world – music. The Secret este cel de-al treilea material discografic al cantaretului din Mali si cuprinde 12 piese.


Rezultat: Se prea poate ca eticheta de „Jimi Hendrix al Africii“ care i s-a pus acestui muzician sa fie nitel exagerata, dar asta nu inseamna ca blues-ul lui de desert nu este unul magic. Vieux Farka Toure reuseste sa imprime un sound pe alocuri feroce iar in alte momente cat se poate de „langsam”, astfel incat aceasta alternanta uimitoare de stari creeaza un sarm aparte.

27 mai 2011

Lady Gaga - Born this way

Asteptari: Stefani Joanne Angelina Germanotta a devenit cunoscuta in august 2008 cand pe tarabe a aparut The Fame, un disc de debut care i-a creat o faima cat se poate de big. Lady Gaga are la activ o sumedenie de premii si recunoasteri, iar noul ei disc Born this way cuprinde 14 piese.


Rezultat: Consumul excesiv de gumă de mestecat fără zahăr poate cauza probleme digestive grave şi o pierdere în greutate accentuată, spun specialistii. Consumul excesiv de Lady Gaga poate cauza probleme si mai complexe. Si asta pentru ca muzica pe care o presteaza ea e cat se poate de chewing – gum. E stilul ciunga, o guma de mestecat pe care o consumi o data, dupa care o arunci dupa caz la gunoi sau daca iti lipsesc cei sapte ani de acasa o scuipi pe strada.

26 mai 2011

Rimer London - Rimer London

Asteptari: Rimer London e un muzician olandez care a ajuns in atentia publicului in 2007 cand alaturi de Bas Bron a pus bazele proiectului Comtron care a editat albumul Follow The Money, gratie caruia au fost invitati sa cante in deschiderea show-urilor Kraftwerk. Un an mai tarziu, Rimer London a pus bazele trupei Le Le alaturi de care a scos discul Flage. De aceasta data, Rimer London si-a scos albumul de debut sub nume propriu, iar discul contine 12 piese.

Rezultat: Arareori se poate spune ca asa numita muzica de club e senzuala. Si totusi, in cazul muzicianului care-si are sediul in Amsterdam nu exista nici o contradictie intre acesti termeni, piesele incluse pe albumul lui de debut fiind cat se poate de adorabile deopotriva pentru urechile care se hranesc cu sound-uri electronice cat si pentru oamenii care prefera sonoritatile instrumentelor clasice.

25 mai 2011

Christina Perri - Lovestrong

Asteptari: Christina Perri e o tanara compozitoare si solista americana care a ajuns in atentia opiniei publice anul trecut gratie single-ului Jar of hearts. Albumul ei de debut Lovestrong contine 12 piese.

Rezultat: Nu stiu altii cum sunt, dar eu m-am cam plictisit de baladele pop in care voci de virgine se plang asiduu de fatetele multiple pe care le poate aborda Dragostea. Nu e greu de ghicit, Lovestrong ofera o sumedenie de asemenea melodioare mid – tempo, create cu scopul precis de a stoarce lacrimi din partea melancolicilor prin definitie si a acelora carora au facut cunostinta pentru prima data in viata cu marea iubire.

24 mai 2011

Metallspurhunde - Moloch

Asteptari: Metallspürhunde e o formatie elvetiana care canta dupa declaratiile proprii „Retro Independent Pop, Electro Rock, Industrial si EBM“ care a debutat in 1999 cu albumul self – titled. Moloch este al 5-lea material discografic al formatiei, care vine la doi ani dupa precedentul Böse Wetter

Rezultat: Daca va numarati printre cei care au avut privilegiul de a participa la prima editie a festivaluli Rock la Mures – desfasurat in 2004 la Periam – Port – cu siguranta n-aveti cum sa uitati recitalul unei trupe cat se poate de dark care a reusit sa combine la fix aromele reci ale muzicii gotice cu niste texte cat se poate de agresive. Metallspürhunde – caci despre ei e vorba – s-a schimbat destul de mult intre timp.

Audiofly - Follow my liebe

Asteptari: Audiofly inseamna Luca Saporito si Anthony Middleton, doi oameni care produc impreuna muzica de noua ani. Follow my liebe este albumul lor de debut, iar materialul contine 11 piese.

Rezultat: Daca faceti parte din lumea amatorilor de petreceri electronice din Timisoara sau wherever, cu siguranta i-ati prins pe cei de la Audiofly la butoane, pe post de DJ. Exact ca si seturile lor, si discul asta colcaie de electro, techno, dub, downtempo si are un groove cat se poate de pertinent. Sa astepti noua ani de zile pentru a scoate un album de autor, e o perioada cat se poate de astronomica. Poate de aceea, asteptarile unora pot fi cat se poate de mari.

23 mai 2011

Harcsa Veronika - Lámpafény

Asteptari: Harcsa Veronika e o cantareata de jazz din Ungaria care a debutat in 2005 cu albumul Speak Low, un disc care doi ani mai tarziu a ajuns pe prima pozitie a topului de vocal jazz din Japonia. Noul ei album, Lámpafény, este al 4-lea album din cariera.

Rezultat: Primul disc cantat in limba maghiara de catre Harcsa Veronika e unul cat se poate de special daca nu de altceva fiindca textele acestuia reprezinta poezii din visteria unor poeti celebri din tara vecina, printre care se numara József Attila, Tóth Árpád, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály, Weöres Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Kassák Lajos si Karinthy Frigyes. Cei care isi inchipuie ca niste pozeii celebre din secolul trecut au nevoie de un fundal sonor conservator se inseala profund, acesta fiind cat se poate de iesit din tipare.

21 mai 2011

Moby - Destroyed

Asteptari: Richard Melville Hall si-a inceput cariera in trupa de hardcore numita Vatican Commandos, dar a devenit cunoscut gratie celui de-al doilea single al sau Go, in 1991, piesa care a folosit linia melodica din serialul Twin Peaks. Destroyed este cel de-al zecelea material discografic al muzicianului si vine la doi ani dupa precedentul Wait for me.

Rezultat: Ori de cate ori ai asculta cele 71 de minute si un pic ale acestui album, concluzia nu poate fi decat aceeasi: discul asta e o coloana sonora pentru bufnite sau un soundtrack decent pentru niste plimbari cu masina sub clar de Luna! Poate reprezenta un disc perfect pentru insomniaci, „pasari de noapte“ sau recuperatori de credite, dar daca nu faceti parte din niciuna din categoriile astea, Destroyed este mega – depresiv.

20 mai 2011

Alternativ Quartet - Aripi

Asteptari: Alternativ Quartet e o formatie din Cluj cu influente “alternative si progressive” – conform descrierii lor - care a editat anul trecut albumul de debut Linistea astupa goluri. Cel de-al doilea album al trupei, Aripi, a fost lansat in aceste zile. Acesta poate fi descarcat legal si gratuit de pe site-ul oficial al trupei, http://alternativquartet.ro/.

Rezultat: In caz ca nu-i stii, particula alternative din titulatura clujenilor poate fi una confuza. Dealtfel in zilele noastre alternative si indie nu mai reprezinta mare lucru. E o figura de stil care si-a pierdut din prestanta, caci trecut-au vremurile cand notiunile astea erau lipite ca etichete pentru Happy Mondays, Suede, Husker Du, Jane s Addiction si alte 3.489 de trupe.

19 mai 2011

Booker T Jones - The Road from Memphis

Asteptari: Booker T. Jones este un compozitor, producator si multi – instrumentist din Memphis, care a devenit cunoscut in 1962 gratie unei piese si a unui album care face furori si-n zilele noastre: Green Onions. The Road from Memphis vine la doi ani dupa precedentul Potato Hole (realizat cu Drive by Truckers si Neil Young), disc care a fost recompensat cu un premiu Grammy.

Rezultat: Ce as putea spune despre cariera unui muzician care se afla de patru decenii in business? De aceasta data, fostul lider al trupei Booker T. and the MG face echipa cu membrii trupei The Roots, iar ca si oaspeti vocali ii are pe Matt Berninger (the National), Sharon Jones, Yim Yames (My Morning Jacket) si Lou Reed.

18 mai 2011

Kate Bush - Director's Cut

Asteptari: Kate Bush a semnat cu casa de discuri EMI pe cand avea 16 ani, la recomandarile facute de David Gilmoure (Pink Floyd), iar la varsta de 19 ani a devenit prima femeie din Marea Britanie care a ajuns pe prima pozitie a topului din aceasta tara cu o compozitie proprie, Wuthering Heights. Noul ei album, care vine la sase ani de pauza dupa precedentul Aerial, contine piese reinregistrate din discurile ei The Sensual World si The Red Shoes.

Rezultat: Parafrazand reclama care ne spune ca daca iti iei un smartphone esti automat mai destept, as putea spune ca daca asculti un disc cu Kate Bush esti automat mai castigat.

Colin Benders and Eric Vloeimans - Kytecrash

Asteptari: Ce se poate intampla atunci cand doi trompetisti de marca se reunesc cateva zile in studio pentru un proiect cat se poate de eclectic? Colin Benders si-a facut debutul in 2009 sub numele de Kyteman, un proiect de jazz – rap care s-a bucurat de un deosebit succes in Tara Lalelor. Totodata Colin este un trompetist din zona pop/cross-over. Eric Vloeimans este unul din cei mai cunoscuti trompetisti de jazz din Olanda (care dealtfel mai demult i-a fost profesor lui Colin) iar Kytecrash este prima lor colaborare impreuna.

Rezultat: Pacat ca nu s-a inventat inca nota 11. Discul asta merita pe deplin acest calificativ. E un jazz mai altfel. E magic.

17 mai 2011

The Wombats - This modern glitch

Asteptari: The Wombats e o formatie britanica de indie rock din Liverpool care a debutat cu The Wombats Proudly Present: A Guide to Love, Loss & Desperation, la sfaristul anului 2007, iar This Modern Glitch este al doilea material discografic care contine zece piese care insumeaza 40 de minutele de muzica.

Rezultat: Traim vremuri in care OK a devenit un cuvant tot mai putin folosit. Cand e sa-ti dai cu parerea despre ceva, caracterizarea e fie e “extraordinar” fie “execrabil”. Lipsesc opiniile pertinente si bine argumentate, totul fiind la extreme. Cel de-al doilea album discografic al britanicilor nu poate fi inclus intr-una din zonele amintite mai sus. Este un disc cat se poate de decent, care nu te da pe spate dar nici nu se cere aruncat pe geam.

16 mai 2011

ATB - Distant earth

Asteptari: André Tanneberger este un producator muzical german care si-a inceput cariera in proiectul Sequential One iar din 1998 a scos muzica si sub numele de ATB. Primul sau album a aparut un an mai tarziu sub numele de Moving Melodies, iar Distant Earth este cel de-al 8-lea material discografic al germanului care a mixat de cateva ori si in Timisoara.

Rezultat: Spre deosebire de altii, care prefera sa scoata cate un disc de fiecare data cand considera ca au ceva de transmis lumii, muzicianul ATB e un expert in materialele foarte lungi, adica in albume cel putin duble.

Stevie Nicks - In your dreams

Asteptari: Stevie Nicks e o cantareata si compozitoare americana ce a devenit cunoscuta alaturi de Fleetwood Mac. Cariera solo si-a inceput-o cu Bella Donna, un album editat in 1981 si care s-a vandut in peste 8 milioane de exemplare. In your dreams este cel de-al saptelea album solo, contine 13 piese si vine la zece ani distanta dupa precedentul Trouble in Shangri-La.

Rezultat: Sa scoti ceva nou dupa zece ani de pauza, nu-I de colo – colo. Filmul e acesta: fanii inraiti cauta cu obstinenta sa gaseasca acele “chestii” pentru care albumul asta ar trebui sa fie ridicat in slavi, cei care se afla in barca “neutra” incearca sa descopere eventuale “carlige” care ar putea sa aduca un eventual succes, iar ceilalti privesc in continuare OTV-ul.

14 mai 2011

The Cars - Move like this

Asteptari: The Cars e o trupa americana de rock nascuta in epoca new wave – ului care a debutat cu albumul omonim in 1978. Noul album de studio al trupei , Move like this contine zece piese si vine dupa 24 de ani de pauza de la precdentul material de studio, Door to door, aparut in 1987.

Rezultat: Faptul ca un album scos in 2011 suna ca si ceva ce ai auzit in anii 80, poate fi un lucru rau sau bun. Depinde din ce perspectiva privesti lucrurile. Pentru inceput, haideti sa cadem de acord asupra unui adevar de netagaduit: The Cars au avut ceva aparte intotdeauna. Vestea buna este ca sarmul trupei conduse de Rick Ocasec nu a disparut din peisaj.

Wolfram - Wolfram

Asteptari: Pe numele sau adevarat Wolfram Eckert, creatorul acestui album este cunoscut si sub o serie de alte pseudonime. Prin intermediul label-ului sau,  Diskokaine, muzicianul austriac a mai scos muzica semnata de  Sally Shapiro, printre altele....Discul de debut semnat Wolfram contine zece piese.

Rezultat: Chiar daca e o expresie cat se poate de “fumata”, nu ma pot abtine sa n-o folosesc: Wolfram e una din cele mai faine chestii electronice din zilele de azi de care n-ai auzit niciodata! Artistul care spune ca pasiunea sa pentru muzica a venit via tatal sau, care asculta constant chestii de genul Kraftwerk, Tangerine Dream, Art Of Noise, si-a creat deja un nume in lumea house – disco – ului contemporan in ultimii sapte ani prin cateva productii dominate de sound-ul high – energy.

Selah Sue - Selah Sue

Asteptari: Selah Sue s-a nascut in 1989 in Belgia si a debutat cu un E.P. numit Black Part Love, urmat doi ani mai tarziu de Raggamuffin. Solista a aparut anul trecut alaturi de Cee Loo Green in albumul acestuia The Lady Killer, iar discul ei de debut contine 12 piese.

Rezultat: Nu demult, fenomenul amestecului laolalta a mai multor genuri muzicale era o chestiune etichetata la categoria “trendy“. Ayi a devenit deja o banalitate, astfel incat cei care nu se folosesc de aceast artificiu pentru a ajunge in inimile mai multor fani de diverse culori stilistice sunt considerati oldschool. Belgianca ce figureaza in buletin cu numele de Sanne Putseys propune aici un exercitiu de cum sa combini laolalta reaggae, nu – soul si R & B. Lucru care pe alocuri ii reuseste de minune, iar alteori mai putin.

11 mai 2011

Hugh Laurie - Let them talk

Asteptari: Hugh Laurie este binecunoscut datorita rolului sau din serialul House unde a interpretat rolul irascibilului doctor Gregory House. Pe langa cariera sa ca actor, Hugh stie sa cante la pian, chitara, tobe si saxofon iar din cand in cand a aparut alaturi de trupa Band from TV si a cantat chiar si pe o piesa a albumului de anul trecut al lui MeatLoaf. Let them talk este albumul lui de debut, care contine 16 piese.

Rezultat: In mod normal albumele actorilor ar trebui evitate la fel de mult ca si proiectele cinematografice ale starurilor pop. Discul asta ar putea fi exceptia care confirma regula enuntata anterior, totusi. Si asta pentru ca melodiile acestui album reusesc sa se ridice la inaltimea asteptarilor.

Bebo Best & The Super Lounge Orchestra - Sarrono on the Rocks

Asteptari: Bebo Best este un muzician care a colaborat de-a lungul vremii cu nume precum Michael Nyman, Trilok Gurtu, Sinead O' Connor, Ruichy Sakamoto, Frank Zappa, Bebel Gilberto, Nicola Conte sau Norah Jones. Alaturi de The Super Lounge Orchestra a editat albumele Sitar and Bossa si D'Jazzonga, acesta fiind al 3-lea material discografic.

Rezultat: In cazul in care sunteti curiosi de un amalgam cat se poate de fresh intre jazz, dance, lounge si bossa-nova, Bebo Best si orchestra lui super – lounge poate fi o alegere cat se poate de inspirata. Daca e sa ramanem la termeni cat se poate de trendy, ceea ce razbate din cele 13 piese ale acestui disc se poate eticheta undeva in zona nu – jazz-ului.

10 mai 2011

Jennifer Lopez - Love?

Asteptari: Pentru cine n-a aflat inca, Jennifer Lopez a fost desemnata drept cea mai frumoasa femeie din lume, intr-un top realizat de revista People. Pe plan muzical, J . Lo a debutat cu albumul On the 6 in 1999, iar acest Love? este cel de-al saptelea album discografic de studio, care cuprinde in varianta normala 12 piese.

Rezultat: A fost o vreme in care documentarele difuzate la TV aveau pe post de prezentatori persoane alese din categoria expertilor in domeniu. Desi n-au disparut complet din peisaj, astazi chestia asta e cat se poate de rara. Ca si posibilitatea de a vedea o veverita rosie alergand pe un bulevard central al orasului Timisoara. Cam asta e si probabilitatea ca un album scos de Jennifer Lopez sa fie comestibil.

tUnE-yArDs - w h o k i l l

Asteptari: tUnE-yArDs este un proiect initiat de Merrill Garbus care a debutat in lunia iulie a anului 2009 cu un material discografic numit BiRd-BrAiNs, aparut initial doar sub forma de caseta! Putin mai tarziu, albumul a fost scos de celebra casa de discuri 4AD, iar cel de-al doilea disc al proiectului w h o k i l l contine zece piese.

Rezultat: In zilele noastre, linia de demarcatie intre comercial si underground a devenit cat se poate de neesentiala si inutila, in buna parte datorita faptului ca termenii amintiti - care odinioara separau destul de abrupt anumite tendinte muzicale - si-au pierdut orice fundament. Am simtit nevoia acestei mici introduceri, fiindca materialul discografic analizat in aceste randuri este unul cat se poate de special.

9 mai 2011

Beastie Boys - Hot Sauce Committe Part Two

Asteptari: Beastie Boys si-a inceput cariera ca o formatie de hardcore punk in anul in care a aparut Nea Marin Miliardar (1979), dupa care incetisor baietii au cotit-o spre hip hop si au scos primul album Licence to III, in 1986. De-a lungul anilor, trupa a vandut peste 40 de milioane de discuri iar Hot Sauce Committee Part Two este cel de-al 8 – lea material de studio ce contine 16 track-uri.

Rezultat: Fiindca in ultima vreme o sumedenie de artisti care pe vremuri scoteau „muzica adevarata“ au revenit cu discuri cat se poate de insipide, aveam o oarecare temere vizavi de noua realizare a celor de la Beastie Boys.

5 mai 2011

Kerekes Band - What the Folk?!

Asteptari: Adepti ai asa – numitului stil denumit ethno – funk, cei de la Kerekes Band au luat nastere in 1995 si au debutat cu albumul Hungarian Folk Music From Gyimes and Moldva. What the folk?! este al 5-lea material al trupei, care contine 12 piese.

Rezultat: Va spun sincer, am avut ocazia sa citesc o tona de etichete absolut aiurea puse unor diverse formatii. Dar atunci cand ai ocazia sa citesti faptul ca trupa Kerekes Band sunt niste „James Brown ai muzicii populare maghiare”, e prea de tot. E ireal! Curcubeul stilistic al formatiei al carei lider este Fehér Zsombor se situeaza undeva in zona prelucrarilor dupa muzica populara traditionala maghiara cu accente funk, jazz, rock si electronice iar rezultatul este pe alocuri devastator.

4 mai 2011

The:Egocentrics - Center of the Cyclone

Asteptari: Formatia timisoreana The Egocentrics se scalda in apele „psychedelic rock-ului“ (conform Facebook –ului) si a editat anul trecut albumul de debut Love Fear Choices and Astronauts. Cel de-al doilea album al celor trei muzicieni poarta numele de Center of the Cyclone si a aparut ca si precedentul, la casa de discuri germana Nasoni Records.

Rezultat: Ma numar printre oamenii care au asistat la certificatul de nastere al celor de la The:Egocentrics, adica am fost martor la primul lor concert ever, sustinut in clubul The Note din Timisoara. De atunci, am mai avut ocazia sa-i vad de cateva ori “la treaba” si va spun din capul locului, ca baietii astia au crescut intr-un an cat altii in zece, reusind sa prinda un cheag fantastic in randul amatorilor de stoner rock din oras si nu numai.

Tamikrest - Toumastin

Asteptari: Tamikrest e o trupa tuarega originara din Sahara maliana, care a debutat in 2010 cu albumul Adagh. La fel ca si mai cunoscutii Tinariwen, Tamikrest imbina intr-un mod cat se poate de original influentele africane traditionale cu muzica de factura blues – rock. Cel de-al doilea material discografic al trupei, Toumastin, contine 11 track-uri.

Rezultat: Spectrul sonor in care se invart compozitiile acestor africani face ca ascultatorul sa aibe parte de niste sound-uri clare si simple, de o prospetime cat se poate de invigoranta. E un soi de rock n roll cat se poate de original, in care vechiul si noul se intrepatrund la marea arta iar piesele sunt definite de o percutie cat se poate de cristalina si bass-uri cat se poate de patrunzatoare.

3 mai 2011

Drapht - The Life of Riley

Asteptari: Drapht este un rapper australian care si-a inceput cariera in 2003 printr-o piesa care a continut un sample dintr-o melodie de Nina Simone, iar in acelasi an a editat si albumul de debut Pale Rider. The Life of Riley este cel de-al 4-lea album al australianului, ce curpinde 17 track-uri.

Rezultat: Cred ca sunt in asentimentul multora atunci cand proclam faptul ca muzica hip – hop din zilele noastre  – ma refer la asa – numitul new school – este in linii mari plictisitoare, adevaratele “combinatii” in acest domeniu fiind realizate fie de garda oldschool a acestui curent, fie de muzicieni care provin din afara S.U.A.

Raphael Saadiq - Stone Rollin

Asteptari: Inainte de a implini varsta de 18 ani, tanarul care in buletin poarta numele de Charles Ray Wiggins a avut ocazia de a canta in trupa de acompaniament a lui Prince. Mai apoi Raphael Saadiq a facut parte din grupul Tony! Toni! Toné! si Lucy Pearl. Primul sau album solo, Instant Vintage a aparut in 2002 si a avut cinci nominalizari la premiile Grammy. Stone Rollin' este cel de-al patrulea album solo al artistului, care cuprinde zece piese.

Rezultat: Fiindca in zilele noastre legea spune ca trebuie sa avem cate o eticheta la fiecare produs, muzica lui Raphael Saadiq a fost pusa in raftul numit neo – soul.

2 mai 2011

Kraak & Smaak - Electric Hustle

Asteptari: Wim Plug, Mark Kneppers si Oscar De Jong sunt trei producatori muzicali olandezi care au debutat in 2005 cu discul Boogie Angst, urmat mai apoi in 2008 de Plastic People. Noul disc al trupei cuprinde 11 piese si poarta numele de Electric Hustle. 

Rezultat: Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand am auzit pentru prima oara piesa numita Squeeze Me, am ciulit automat urechile mari. Mai apoi am aflat ca piesa cu pricina era interpretata de olandezii Kraak & Smaak, iar la putin timp dupa aceea am avut fericita ocazie de a-i vedea in carne si oase la festivalul Bestfest din Bucuresti. Daca va spun doar ca mi-au placut risc sa spun o minciuna: oamenii acestia au fost pur si simplu extraordinari.

Johnny Hallyday - Jamais Seul

Asteptari: La cei 68 de ani pe care ii implineste in luna iunie, actorul si muzicianul francez Johnny Hallyday poate fi considerat fara nici o exagerare un dinozaur al industriei muzicale. Daca nu pentru numeroasele sale albume, macar pentru faptul ca ca la momentul in care a inceput el sa cante, topurile erau dominate de Elvis Presley sau Buddy Holly. Nume care demult nu mai scot albume, par example…Jamais Seul vine la trei ani distanta dupa precedenetul disc de studio Ça ne finira jamais si la doi ani distanta dupa Tour 66: Stade de France (disc live).

Rezultat: Nimeni nu poate contesta faptul ca Johnny Hallyday e una din cele mai influente figuri ale pop – rock – ului din ultimii 50 de ani din Franta.

1 mai 2011

Swing Republic - Electro Swing Republic

Asteptari: Prea multe lucruri despre Swing Republic nu ar fi de zis. Conform descrierii proprii e un proiect de electro swing cu jazz vechi si cu un vibe pozitiv. Electro Swing Republic este albumul de debut pentru acest proiect localizat in Danemarca.

Rezultat: Nu mai e un secret pentru nimeni faptul ca o buna parte a muzicii de astazi se „reimprospateaza” ciclic din epoci de mult apuse. Printre tonele de remixuri si variante reinterpretate ale unor slagare uitate sau nu, din cand in cand mai apar la suprafata si cateva proiecte cu adevarat remarcabile, acesta fiind unul dintre ele. Dupa cum e evident din titlu, melodiile prezente pe acest disc apartin epocii numite swing.