28 feb. 2011

Yanni - Truth of touch


Asteptari: Avand la activ aproximativ 35 de discuri de aur si platina si cu vreo 20 de milioane de discuri vandute in intreaga lume, grecul Yanni isi descrie compozitiile drept contemporary instrumental, chiar daca majoritatea criticilor muzicali il incadreaza in curentul ce poarta numele de New Age. Cel de-al 16 – lea material discografic al sau cuprinde 15 piese. 
Rezultat: Recunosc, n-am nici cea mai vaga apropiere de New Age. Si nici o treaba cu acest curent care propavaduieste o era caracterizata prin iluminare, cunoastere si armonie. Cu toate acestea, am o feblete aparte pentru Sweet Harmony-ul celor de la The Beloved, daca tot aminteam de armonie. 

Charles Bradley - No Time For Dreaming

Asteptari: Charles Bradley are o poveste scoasa parca din basme. Dupa ce si-a trait majoritatea vietii ca bucatar, cu ceva vreme in urma a inceput sa sustina show-uri tribut James Brown prin cluburi din New York. Unde a fost remarcat de un cautator de talente care i-a propus sa scoata un album de debut. Pana aici poate nu e nimic interesant. Dar cand o sa va spun ca domnul care paseste acum in lumea muzicii are 62 de ani? Eh, asa mai merge…
Rezultat: „Uite un disc misto, care e parca o calatorie in trecut. Parca e fratioul mai mic a lui James Brown“, mi-am spus inca de la primele acorduri ale acestei auditii. Mai apoi, afland ca e vorba de un album de debut pentru un muzician care are 62 de ani mi-am permis sa exclam Waw!

24 feb. 2011

Gregg Allman - Low Country Blues

Asteptari: Domnul care ne incanta in acest material discografic a pus bazele trupei The Allman Brothers Band alaturi de fratele sau Duanne Allman. Dupa moartea fratelui sau, Greg a inceput o cariera solo materializata prin discul Laid Back (1973) iar discul de fata este primul material dupa 14 ani de pauza.

Rezultat: Parafrazand zicala britanica ce spune ca „in spatele fiecarui barbat grozav trebuie sa fie o femeie grozava“, as putea sa-mi incep recenzia acestui disc cu observatia conform careia „in spatele fiecarui muzician talentat sta un productor talentat“. T Bone Burnett  e un tip care are la activ printre altele un premiu Grammy pentru fantasticul disc realizat de Alison Krauss si Robert Plant.

23 feb. 2011

Amos Lee - Mission Bell

Asteptari: Amos Lee este un cantaret si compozitor american care activeaza la celebra casa de discuri Blue Note Records si care a debutat in 2005 cu un disc in cadrul caruia si-a facut aparitia la cateva piese si Norah Jones. Mision Bell este cel de-al patrulea disc din cariera muzicianului care se declara influentat de Thelonious Monk, Miles Davis, Stevie Wonder sau Bill Withers.

Rezultat: Avem de-a face aici cu un album in care inca din primele note iti dai seama ca are eticheta made in U.S. Din fericire, in acest caz nu e vorba de acel pop prefabricat de soiul Taylor Swift si nici de muzica urbana etalata de Lil Wayne. Discul este un soi de melanj intre folk, soul si country, care transmite o intimitate crancena si in unele momente e chiar magnific.

Al Bano - Amanda e Libera

Asteptari: Celebrul muzician italian nascut in 1943 si care a cantat printre altele chiar si pe scena din Piata Unirii din Timisoara a debutat in 1966, iar doi ani mai tarziu a castigat un concurs din tara sa natala cu piesa Pensando a te. Desigur, adevarata popularitate a venit gratie pieselor cantate alaturi de fosta sa sotie, Romina Power. Noul album al lui Al Bano contine 12 piese, printre care se numara si melodia care a castigat locul trei la festivalul San Remo din acest an.

Rezultat: Imbucurator, vocea unica a lui Al Bano a ramas aceeasi. La fel si compozitiile inglobate in „muzica usoara“. Sunt absolut sigur ca acei oameni care n-au „prins“ hituri de teapa Ci sara, Felicita sau Sharazan nu au cum sa inteleaga motivul pentru care slagerele lui Al Bano emana o vraja anume.

22 feb. 2011

Lakeside X - City of Red Lights

Asteptari: Daca n-ati auzit niciodata de Lakeside X, do not worry! Gratie vremurilor in care traim, oricine poate asculta printr-un simplu click o melodie din Papua Noua Guinee. Sau isi poate cumpara discul care e No.1 in Madagascar. Lakeside X e o formatie care se descrie ca fiind indie – electro – rock din Cehia, iar City of red lights este cel de-al 3-lea material discografic al lor.
Rezultat: Nu trebuie sa ai o diploma Berkeley ca sa sesizezi inca de la primele acorduri ale acestui disc ca Depeche Mode a avut o influenta cat se poate de puternica asupra acestor cehi. Single-ul Bloodflies este cireasa de pe tort al acestui oras cu lumini rosii, farmecul acesteia fiind asigurat nu doar de instrumentatia cat se poate de eleganta dar si de prestatia vocala a solistului care poarta numele de Janne Marvannen.

Roxette - Charm School

Asteptari: E destul de greu sa vorbesti de muzica pop si sa nu amintesti numele de Marie Fredriksson si Per Gessle, cei doi muzicieni care au devenit cunoscuti pe plan mondial datorita piesei The Look si care intre timp au vandut aproximativ 60 de milioane de discuri sub numele de Roxette. Charm School e primul material discografic cu piese noi al trupei dupa Room Service –ul aparut in 2001.

Rezultat: Majoritatea albumelor scoase de trupe legendare dupa multi ani de pauza se trezesc cu etichete „misto, dar nu ca mai demult“. Ma gandesc aici, doar la cazurile recente: Devo, Kim Wilde, Orchestral Manouvres in the Dark, Alphaville…si lista poate continua. Ei bine, si noul Roxette intra exact in aceeasi oala, aceea a materialelor pop care sfideaza trendurile actuale dar nu reusesc sa se ridice la inaltimea unor capodopere din trecut.

18 feb. 2011

Robert Miles - Thirteen

Asteptari: Numele italianului Robert Miles este strans legat de succesul mosntruos al single-ului lui Children aparut in 1995. Cu toate acestea, muzica lui s-a schimbat mult in ultimii ani, trecand de la dream house la diverse alte combinatii. Precdentul sau disc a purtat numele de Miles Gurtu si a fost editat in 2004 alaturi de celebrul percutionist Trilok Gurtu. Thirteen cuprinde asa cum e lesne de inchipuit 13 piese si este al 5-lea material discografic din cariera muzicianului italian.
Rezultat: Pentru inceput, ar fi bine de amintit ca alaturi de Robert Miles pe cele 13 piese ale acestui disc au colaborat Robert Fripp (King Crimson), Dave Okumu (The Invisible), Mike Patto si John Thorne (Lamb). Mai apoi, cei care se asteapta sa gaseasca ceva similar cu Children, ar fi bine sa paraseasca urgent aceasta auditie.

17 feb. 2011

Asian Dub Foundation - A history of now

Asteptari: Conform dictionarelor, Asian Dub Foundation e o formatie britanica preponderent electronica, dar care amesteca stilurile rapcore, dub, dancehall si reggae, care foloseste instrumente rock si are pe deasupra o influenta din zona punk-ului. Cel de-al 9-lea material discografic din cariera vine dupa precedentul Punkara (2008) si contine 11 piese.
Rezultat: Chiar daca nu ma pot considera un fan inrait al celor de la Asian Dub Foundation, trebuie sa recunosc ca dupa ce am avut ocazia sa-I vad live la festivalul Sziget din Budapesta, oamenii acestia au crescut foarte mult in ochii mei. Nu stiu care a fost motivul principal pentru care aceasta infuzie de chestii diverse a prins “cheag” in randul preferintelor. Poate datorita faptului ca spre deosebire de masturbarile intelectuale prezente din plin la trupele din ziua de azi, oamenii acestia chiar transmit un mesaj?

16 feb. 2011

Beatsteaks - Boombox

Asteptari: Trupa germana Beatsteaks a luat nastere in 1995 la Berlin si e considerata un pilon important in aria punk – rock – ului din aceasta tara. Spre deosebire de Die Ärzte, oamenii acestia canta preoponderent in limba engleza, iar noul lor album Boombox cuprinde 11 piese.

Rezultat: Primul meu contact cu cei de la Beatsteaks a avut loc cu vreo patru ani in urma, cand in urma unui interviu cu un muzician german care a poposit in Timisoara, acesta a declarat ca Beatsteaks e cea mai cool trupa din lume. Recunosc, n-am ramas mult prea impresionat de punk – rock – ul destul de salbatic practicat de ei la vremea respectiva. Chiar daca nu am ascultat intreaga discografie a oamenilor, e vizibil de la o posta ca pentru acest material oamenii s-au mai cizelat. Sau ca sa fim mai diplomatici, trupa s-a maturizat, ceea ce la urma urmei e si de inteles, avand in vedere ca Boombox este al saselea material discografic din cariera germanilor.

15 feb. 2011

PJ Harvey - Let England Shake

Asteptari: Considerata adesea o clona a imprevizibilei Patti Smith, Polly Jean Harvey a intrat in constiinta melomanilor ca o figura de seama a feminismului rebel care a castigat simpatia tuturor indragostitilor de lucruri nonconformiste gratie albumului ei de debut, Dry, din 1992. Desi are parte de o sumedenie de recunoasteri, slava Domnului PJ Harvey n-a devenit niciodata un produs mainstream, iar noul ei album Let England Shake e la fel ca celelalte: surprinzator!
Rezultat: Muzica britanica este prin definitie “una aparte”. De aceasta data, - dincolo de etichete – avem de-a face cu un disc care chiar vorbeste despre Marea Britanie. Mai exact despre razboaiele pe care le-a dus aceasta tara. Albumul a fost inregistrat intr-o biserica, dar acest amanunt nu schimba datele problemei: piesele astea sunt rocknroll de cea mai buna speta, chiar daca notiunea asta are alte conotatii pentru controversata solista care de-a lungul timpului a stiut sa oscileze cat se poate de meserias intre timiditate si o duritate vecina cu aroganta.

10 feb. 2011

Banco de Gaia - Songs from the Silk Road

Asteptari: Considerat un guru al etno – trance – ului, Toby Marks (omul din spatele Banco de Gaia) se scalda in apele muzicii din anul in care in tara noastra a avut loc o Revolutie. Activitatea sa pe taramul muzicii electronice combinate la fix cu influente orientale si nu numai a inceput cu o caseta numita Medium in 1991. Albumul de fata cuprinde cateva remixuri si raritati ale carierei de peste doua decenii ale maestrului.

Rezultat: Mixul mistic creat de acest britanic este unul aparte, iar incadrarea pieselor sale intr-un curent sau altul e o pierdere de timp. Inspiratia sa vine din superba perioada a inceputului anilor 90 cand in Marea Britanie s-a dezvoltat nepermis de mult un concept numit de marea majoritate a muritorilor de rand drept ambient/dub/post rave.

9 feb. 2011

Sonic Youth - Simon Werner a Disparu

Asteptari: Pentru cine nu a auzit niciodata de Sonic Youth, ma limitez a spune ca oamenii astia care au luat fiinta in 1981 sunt considerati pe buna dreptate bunicii rock-ului alternativ. Incepand de la sfarsitul anilor 90 alaturi de albumele lor „mai cuminti“ (citeste aparute la case de discuri majore), melomanii au parte si de discuri experimentale editate in „casa proprie“, Sonic Youth Records. Discul de fata e coloana sonora a filmului Simon Werner a Disparu (care in mod ciudat poarta numele de Lights Out in afara Frantei), aparut anul trecut.
Rezultat: Ma vad nevoit sa incep cu o explicatie. De obicei evit sa scriu despre coloane sonore. Fiindca obiectivul principal al acestui blog este recenzia de sunete. Si totusi, n-am cum sa omit aceasta aparitie proaspata. Pentru simplul motiv ca Sonic Youth e un nume cu care nu te joci.

8 feb. 2011

James Blake - James Blake

Asteptari: Britanicul James Blake n-are nimic de-a face cu jucatorul de tenis american cunoscut sub acelasi nume, desi pe albumul sau de debut e un maestru al „mingilor la fileu“ in ceea ce priveste stilurile muzicale. Primul sau single a aparut in luna iunie a anului 2009, iar albumul de debut auto-intitulat a ocupat pozitia secunda in topul realizat de BBC pe anul 2011 care prevede „viitorul sound al anului“. 
Rezultat: Majoritatea suntelor sunt percepute de urechile umane din varii perspective care corelate cu diversi alti factori trimit creierului un verdict. Carevasazica sunetul perceput e catalogat vinovat sau nevinovat , dupa care I se adauga adjectivele de interesant, plictisitor, fabulos, monoton sau “neutru, dar nu pe gusturile mele“. Discul de debut al britanicului James Blake primeste un verdict din categoria “cate putin din fiecare”.

Amplifier - The Octopus

Amplifier - The Octopus



Asteptari: Amplifier este egal cu un chitarist (ocazional si solist), un basist si un tobar. Echipajul isi are sediul in Manchester si a debutat cu albumul omonim in 2004, iar inainte de acest material oamenii au mai editat Insider. The Octopus este un dublu – album ce include si o carticica de 70 de pagini in editia limitata.
Rezultat: Bazandu-se pe cifrele oficiale publicate in Marea Britanie la sfarsitul anului 2010, nenea Paul Gambaccini – una din cele mai proeminente figuri ale criticii muzicale britanice, supranumit si The Professor of Pop – isi punea pe buna dreptate intrebarea daca rock'n'roll e pe moarte sau nu. Faptele spun ca numarul pieselor rock din topuri e cel mai mic din ultimii 50 de ani, printre altele.

7 feb. 2011

Jovanotti - Ora

Asteptari: Jovanotti a fost o enigma din vechi timpuri. Niciodata n-am priceput cum poate cineva sa scoata un cantec ca Seranata Rap si mai apoi acelasi individ sa cante L ombelico del Mondo. Anyway, italianul care a trecut de la hip hop si disco la funk si world music (si chiar ska) a revenit cu un album dedicat mamei sale (care a decedat recent), care vine la trei ani dupa precedentul sau disc numit Safari.

Rezultat: Cel de-al 18 -lea material discografic al italianului vine in doua variante, cea normala cu numai 15 piese iar cea “deluxe” cu inca zece piese inserate pe un al doilea CD. Discul asta e o reala surpriza, de la primele note si pana la ultimele.

2 feb. 2011

Francesco Tristano - Idiosynkrasia

Francesco Tristano
Asteptari: Francesco Tristano este un compozitor de jazz nascut in 1981 in Luxemburg care a debutat in anul 2000 alaturi de Orchestra Nationala a Rusiei. Dincolo de excursiile sale in taramul muzicii clasice si de jazz, muzicianul s-a aventurat si in lumea “contemporana” si a colaborat printre altele si cu Carl Craig. Debutul sau “non clasic” a avut loc in 2007 cu Not for Piano, urmat un an mai tarziu de Auricle Bio On, acesta fiind cel de-al treilea material discografic .
Rezultat: Scopul declarat al acestei capodopere remarcabile a fost acela de a aduce pianul in lumea secolului 21, iar misiunea este indeplinita cu succes! La prima vedere spectrul sonor al acestui material discografic este imbibat cat se poate de puternic cu elemente de muzica clasica si jazz, insa adevarata stralucire a acestuia se datoreaza faptului ca urechile avizate sunt tratate si cu bucatele de experimente si chiar techno pe ici pe colo.

Adele - 21

Asteptari: Adele este o tanara solista care se poate mandri cu doua premii Grammy castigate in 2009 si care cu albumul ei de debut 19 a reusit sa faca ceva valva in lumea pop britanica si nu numai. Albumul ei secund care cuprinde 11 piese se anunta a fi un bestseller, daca nu pentru altceva macar in prisma faptului ca a intrat direct pe locul intai al topului britanic.
Rezultat: Fiindca plictiseala in anumite cercuri e destul de mare, e cat se poate de cool sa inventezi stiluri muzicale noi. Bunaoara, prima piesa a albumului 21 a fost descrisa de catre Adele drept o piesa „dark bluesy gospel disco“. Ce-o mai fi si asta? Nimeni nu stie. La trei ani distanta de albumul de debut care a purtat numele de 21, solista vrea sa dea impresia ca s-a maturizat.

1 feb. 2011

Roomful of Blues - Hook, Line and Sinker

Asteptari: Admit faptul ca n-am auzit niciodata de Roomful of Blues, chiar daca Wikipedia spune ca oamenii acestia canta de prin 1967 si prin trupa asta s-au perindat nu mai putin de 48 de membri. Noul lor album contine 12 piese.
Rezultat: Marturisesc ca de foarte multe ori am o idee clara asupra sound-ului unui album chiar inainte de a asculta prima nota a piesei de introducere. Si de cele mai multe ori, previziunile se adeveresc. Problema e ca atunci cand dau gres, chestiunea poate afecta obiectivismul. De aceasta data, judecand dupa coperta si nume as fi putut sa bag mana in foc ca urmeaza o auditie de blues “dirty” made in Texas. Cand colo…Ei bine blues-ul nu lipseste din peisaj, dar dat fiind faptul ca piesele pur si simplu colcaie de trompete si poriuni de orga ele te duc mai degraba in spectrul muzicii “echte” rock and roll, de pe vremea cand Pat Boone canta Speedy Gonzales.