8 nov. 2011

Gare Du Nord - Lilywhite Soul

Daca ai curiozitatea sa rasfoiesti carticica acestui CD vei da peste o zicala budista care spune ceva de genul „inainte de a te apuca sa vorbesti, trebuie sa te intrebi: oare asta va imbunatati linistea?“. Cei doi producatori olandezi care sunt considerati „cea mai buna trupa olandeza necunoscuta marelui public si care alcatuiesc proiectul Gare du Nord au intrat in business oarecum din greseala acum zece ani cand cineva i-a rugat sa creeze soundtrack-ul unui eveniment de moda care s-a desfasurat la Bruxelles. Doc si Inca au adaptat acest soundtrack astfel incat a luat nastere un album de debut (in search of) Excellounge, care a aparut in luna mai a anului 2001.
De ceva vreme, alaturi de cei doi se afla si solista Dorona Alberti, care – conform aceluiasi booklet – i-a anuntat pe cei doi la un moment dat ca este insarcinata. Drept urmare, oamenii au hotarat sa realizeze un album mai altfel cu trairile speciale aferente acestui sentiment. Cele 12 piese au fost inregistrate in studio, iar cu zece zile inaintea masteringului acestuia, Dorona a dat nastere unui copil. „Deci aceste melodii, acest album, imbunatateste linistea? Noi speram ca da“, spun muzicienii.


Dincolo de orice, primul lucru care te socheaza din prima este vocea superba a solistei care stie sa-si foloseasca la maxim capacitatile vocale, fiind acolo unde trebuie cat se poate de soft si in locurile adecvate cat se poate de impunatoare. Instrumentatiile sunt cat se poate de aerisite si propice, chiar daca se inscriu in linii mari in linia clasica a jazz-ului, cu subtile influente ska, country sau chiar soul. Exista aici si un induiosator cover dupa Perfect Day-ul lui Lou Reed, iar per ansamblu albumul asta e mult mai “lent” decat precedenta lor realizare discografica de anul trecut,  compilatia Let’s Have A Ball with Gare du Nord. Discul asta emana prin toti porii sai o atitudine pozitiva si iti inspira un puternic sentiment de bine, prin versuri ca „Love will find a way / Take all your cares and troubles away / Love will find a way / You ll be fine“ (Find a way). Una din piesele albumului este dedicata memoriei celebrei Amy Winehouse (Language of the blues) iar printre temele abordate cu mare finete se numara si bucuria de a avea o viata implinita la varsta de “treizecisiceva de ani” (Thirtysomethin).  Nu e nici pe departe un disc inovator, dar Lillywhite Soul se incadreaza perfect in categoria albumelor discografice simple dar realizate cu mult suflet si bun – simt. Ceea ce la urma urmei, ii confera o categorisire de mega – decent.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu