26 oct. 2011

Giorgia - Dietro le apparenze

Cu atatea trenduri tot mai diverse, e destul de greu sa dai peste ceva care sa-ti sune instantaneu a „pop“. Stiu, termenul e cat se poate de perimat, la fel ca si particula de „rock alternativ“, dar atunci cand o asculti pe italianca Giorgia, pur si simplu nu ai la indemana alta categorisire. E acel pop italian care are o aroma aparte si desi poate fi blamat ca fiind mai vechi decat oldschool-ul, e ceva ce musteste de originalitate. N-am habar daca Giorgia Todrani are sau nu „priza“ printre melomanii din tara noastra. Cert este ca ea s-a nascut intr-un an in care lumea fredona piese ca Chirpy Chirpy Cheep Cheep cu  Middle of the Road sau Hey Tonight cu Creedence Clearwater Revival (1971, pentru cei care n-au fredonat never ever piesele astea).
Chiar daca prin afara Italiei nu a facut prea mari furori, Giorgia e un nume arhicunoscut acasa, fiind considerata una din cele mai talentate voci din industria pop. Drept dovada stau nu numai kilogramele de articole care s-au scris despre ea sau diversele distinctii cu care s-a ales in ultimii ani. Sa mai amintesc faptul ca a cantat cu Andreea Bocelli, Herbie Hancock , Elton John, Luciano Pavarotti sau a castigat festivalul de la San Remo? Si totusi, Giorgia suna intr-un mare fel fiindca imbina intr-un mod elegant o voce cristalina cu compozitii strong si aranjamente de efect.

Carligul care promoveaza discul ei cu numarul opt din cariera - numit In spatele aparentelor - este Il mio giorno migliore, melodie pe care e de ajuns s-o asculti o singura data pentru a pica in mrejele acestei muzici de bun gust. Ca sa va faceti o idee cat de strong e discul asta, ar mai fi de notat ca cel de-al doilea single extras de aici poarta denumirea de  E' L'Amore Che Conta. Piesa este compusa de Busbee, un tip din San Francisco care printre altele se poate mandri ca a mai scris hituri de mare efect pentru de alde Katy Perry, Lady Antebellum, Smash Mouth, Adam Lambert sau Backstreet Boys. Asta in condittile in care track-ul numarul patru din acest material discografic este un duet cu Eros Ramazotti care poarte numele de Inevitable. Cine altcineva si-ar fi permis sa nu scoata aceasta piesa „in fata” daca nu existau piese de la strong in sus? Cum ar fi Tu mi Porti Su, o piesa care este compusa de nimeni altul decat Jovanotti, care dealtfel „da” si el cu vocea pe parcursul ei. Fiecare piesa din cele 13 care alcatuiesc acest mozaic are un sarm aparte si face parte dintr-un puzzle care e menit sa alcatuiasca un disc tare. Una peste alta, albumul acesta e de trei stele si jumatatae si isi va face loc cu siguranta in preferintele acelora care iubesc muzica italiana. Pe buna dreptate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu