1 sept. 2011

Tinariwen - Tassili

Asteptari: Desi s-au „adunat” inca din 1979, Tinariwen a debutat cu Radio Tisdas Sessions acum zece ani. Aveau sa mai treaca insa inca trei ani pana cand cu al lor Amassakoul au introdus un nou cuvant in vocabularul mondial de world – music: desert – blues.  Cel de-al 5-lea album al muzicienilor vine la doi ani dupa Imidiwan, un disc care a fost numit de revista Uncut la vremea respectiva cel mai influent album al anului.
Rezultat: Prima dragoste nu se uita niciodata. E drept, inainte de aceasta dragoste, subsemnatul a mai fost cucerit de multe alte genuri muzicale  printre care as aminti punk, rock, synth – pop, house si multe altele. Insa acum doi ani cand am dat peste albumul Imidwan a fost dragoste la prima auditie. Care a deschis noi orizonturi si m-a familiarizat cu blues-ul de desert.
Recunosc, primele trei discuri semnate Tinariwen imi sunt complet necunoscute. Dar asta nu ma impiedica sa subscriu suta la suta la tonele de cuvinte frumoase cu care sunt blagosloviti in presa mondiala cei de la Tinariwen. Fiecare melodie a lor are un ceva „aparte” care unge la suflet orice om care are in dotare o inima naturala. Spre deosebire de precdentul disc, aici chitarile electrice au fost inlocuite cu portiuni acustice. Nu e tocmai o miscare la care m-as fi asteptat, dar rezultatul nu e defel prost. Surpizele se intalnesc la tot pasul iar sound-ul Tinariwen este intr-atat de adorabil incat colaborarile de pe aici trec aproape neobservate, in cazul in care nu citesti cu atentie tracklist-ul complet. Nels Cline din Wilco isi face aparitia pe "Imidiwan Ma Tyennan" iar  Tunde Adebimpe din TV on the Radio se regaseste pe Tenere Taqqim Tossam, acesta fiind dealtfel si primul single extras din album. Unul din momentele cele mai interesante este acela cand in peisaj apar si cei de la Dirty Dozen Brass Band, care adauga un plus de sarm piesei Ya Messinagh. De-a lungul anilor au existat o sumedenie de incercari din astea de fusion intre vest si est, cu rezultate mai fericite sau nu in functie de caz. Ceea ce fac cei de la Tinariwen nu se inscrie defel in acest peisaj. Ei par sa mearga pe un drum propriu, care este copiat de altii.

Recomandari: Pentru oamenii care vor sa descopere sound-uri noi, nealterate si cu termen de garantie mult timp de-aici inainte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu