26 sept. 2011

Guess Who - Tot mai sus

Cei care fac parte din categoria oamenilor care au facut efortul de a se trezi intr-o anumita dimineata pentru a pune mana pe cel de-al doilea album al rapperului Guess Who, distribuit alaturi de unul din ziarele sportive ale patriei noastre, n-au nevoie de argumente: ei pur si simplu STIU ca idolul lor e Tot mai sus si chestia asta n-are cum sa se schimbe. Civilii neinregimentati in sound-ul asta – numiti de fanii rapperului carcotasi - au toate motivele sa analizeze pertinent „ce si cum“ si pot lejer pune stampila „I don’t care“, la auzul celor 14 track-uri care se regasesc pe cel de-al doilea album al muzicianului care costa “doar 11,99 lei“. Dar oare cine are dreptate?

La fel ca si Directia 5 care s-a metamorfozat dintr-o trupa rock in una pentru mase (ca sa nu folosesc termenul pop) si Guess Who a ales calea asta batatorita, care reuseste sa-ti plateasca facturile la timp si iti asigura respectul posesorilor de urechi nu neaparat melomane.
Probabil ca cei care asculta la gramada Inna, Alexandra Stan si alte “dulcegarii” pop sau dance promovate cu nemiluita la posturile de radio din tarisoara noastra, se regasesc in melodiile scoase sub semnatura Guess Who, care au versuri usor de inteles pentru toata lumea. Categoric, cei care aprecieaza hip – hop – ul nealterat au toate argumentele pentru a stampila  cu No way! acest produs. Unul din mesajele postate la clipul de pe Youtube a piesei „Si diamantele se sparg“ (in care apar Horia Brenciu si Grasu XXL) e cat se poate de sec si pertinent: „Vreau sa stiu si eu ce gen de muzica canta Guess Who. Va multumesc!“. Ei bine, raspunsul e unul dificil, poate doar specialistii care lucreaza la acceleratorul de particule LHC au o varianta exacta....

Stiu, e trendy ca rapperii sa scoata albume cu colaboratori din diverse zone stilistice. Combinatiile astea s-au facut demult afara si uneori au dat rezultate memorabile. Si fiindca traim intr-o tara in care conotatia cuvantului combinatii este una cat se poate de ampla, decizia de a scoate piese cu Moga, Brenciu sau Mitza a fost una inspirata. Poate era si mai misto sa-i avem aici si pe Alexandru Andries, Artanu sau Alexandrina, ca sa amintesc doar cateva nume. Nu combinatiile reprezinta o problema, ci rezultatul. Iar daca piesa care da titlul albumului s-a nascut intr-adevar in 15 minute – dupa cum a declarat Guess Who la un post de televiziune – atunci sound-ul ei outdated poate fi scuzat. Nici colaborarea cu Horia Brenciu nu straluceste prin nimic, fiind exemplul clasic al unei melodii neinchegate pe toate planurile.

Negativele banale sunt sustinute de texte. Normal, nu? De genul „Ea nu ma stie la propriu... doar la figurat/In gest in gest abia m-a desenat in cap/Abia stie ce fac..nu asculta hip.hop/Ea asculta ping...pong si alte chestii care nu -mi plac“ (Scuza-ma) sau „Nu stiu ce sa ma fac/M-au renegat cica nu mai fac rapCa il trag in jos si ca ei l-au inventatCine?/Toti vor sa ma dea afara din hip-hop/Vezi tu/Am auzit la restu/Elevu silitor si-a intrecut maestrul/Ce de c***t de Guess Who/Cine c***t se crede Emines Who?“ (Sac!). Evident nu lipsesc nici referirile directe la consumul de droguri „ilegale“  (Du-te tare tu cu gusturile tale/Nu-mi plac florile tale/Stii ca bag flori ilegale/Du-te tare ca noi nu bagam legale/Legal vorbind sunt mult mai ilegale“ (Muci) dar in piesa Sex suntem avertizati ca exista ceva mai taare decat acestea („Nu exista drog mai tare decat sex/Am incercat si Extasy si LCD si restu'/Nu exista drog mai tare decat sexul“). Desigur, Guess Who e Tot mai pop, dar verdictul final e banal suta la suta. Deci, doua stele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu