25 sept. 2011

Fatoumata Diawara - Fatou

Dincolo de exoticul nume de Fatoumata Diawara se ascunde o solista de 29 de ani care s-a nascut in Coasta de Fildes, a trait cativa ani in Mali ( o tara africana invecinata cu Burkina Faso – daca sunteti curiosi) iar de ceva vreme a tras o fuga la Paris, unde s-a ocupat o perioada de timp cu actoria. Tot la capitolul povesti e bine de mentionat ca Fatou a crescut in regiunea care poarta numele de Wassoulou care a generat dealtfel si un stil muzical cu acelasi nume, considerat de unii specialisti drept un precursor al blues-ului. Amatorii de world music stiu desigur ca una din cele mai tari case de discuri din aceasta felie e World Circuit, unde isi scot discurile printre altii Eliades Ochoa, Afrocubism, Ali Farka Toure, Omara Portuondo sau Ibrahim Ferrer, ca sa amintesc doar pe cativa.
Carevasazica, atunci cand oamenii astia promoveaza un nume nou e clar pentru toata lumea ca produsul respectiv merita toata atentia, tipii astia fiind foarte exclusivisti si pretentiosi atunci cand vine vorba de artistii pe care ii reprezinta.

Dincolo de povesti si de cliseul de „solista care canta la chitara“ avem parte un pian jazzy si arome de instrumente exotice africane care confera acestui album de debut o aura impresionanta. Dincolo de textele care militeaza pentru drepturile femeilor ascultatorul este tratat cu piese de dragoste delicate (Kanou) sau accente de blues (Boloko) care ii pun in evidenta timbrul vocal unic, care nu face parte din felia acelor voci neaparat puternice, ci mai degraba melodioase. Cele 12 melodii incluse aici reusesc sa creeze un „film” cat se poate de captivant, iar naturaletea instrumentatiilor – care pe alocuri ies din spatiul geografic african (in special in Bakonoba) – este una demna de apreciat. Una din melodiile discului Makoun Oumou reprezinta un tribut adus solistei Oumou Sangare (reprezentanta de seama a culturii Wassoulou). Pe scurt, Fatoumata Diawara este un nume care promite o desfatare auditiva pentru urechile iubitoare de frumos si merita sa fie inclusa in lista viitoarelor staruri care promoveaza intr-un soi cat se poate de adecvat traditiile muzicale ale Continentului Negru.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu