10 sept. 2011

DJ Abdel - Evolution

Asteptari: Pentru cei care-si beau cafeaua in fiecare dimineata pe Champs Elysee, DJ Abdel e un nume care nu are nevoie de nici o introducere. Pentru noi ceilalti, Google-ul ne spune ca domnul cu pricina este un DJ si producator muzical de origine marocana stabilit in Franta, care a pus la cale cateva compilatii si se indeletniceste printre altele si cu niste emisiuni radio.  


Rezultat: Evolution e un bombardament strasnic de distractie pura, un disc care iti da energie cat un bax de Red Bull, o dovada vie ca entertainment-ul de calitate n-a disparut. 
Fiindca ne ducem traiul intr-o lume minunata (cu mii de copiii, vorba maestrului Mihai Coonstantinescu) o sumedenie de semeni de-ai nostri se joaca de-a muzicienii, fapt care a dus la o inflatie de discuri. Pe care le catalogam bizare sau dementiale, in functie de filtrele personale aflate in dotare. Asta e motivul pentru care in ultima vreme tot mai multa lume afiseaza un aer d-ala „superior-acru-plicitisit“ de fiecare data cand da peste ceva nou. Sunt perfect constient ca la prima vedere discul asta nu arata prea bine. Cu un nume care da impresia ca ai de-a face cu vreun verisor al lui DJ Otzi si o coperta usor imbecila, Evolution nu anunta nimic spectaculos, pana cand nu apesi pentru prima oara Play. Ei, dragilor, dupa primele secunde toate temerile dispar ca prin minune. Beat-ul este zguduitor, flow-ul curge snur iar in cateva minute iti aduci aminte de ce rap-ul francez bate la fund concurenta.

Cei care si-au facut un scop in viata in a cauta trenduri noi in fiecare zi nu vor gasi prea multe momente spectaculoase pe aici. Pe scurt e acel oldschool rap pe care il stii daca ai dat vreodata peste nume ca IAM, Mc Solaar, NTM sau Alliance Etnik. Plin de funk, voios ca pe vremurile cu Jazzy Jeff & The Fresh Prince. E entertainment de genu „have some fun“ construit din ingrediente sanatoase, care te provoaca sa-ti misti corpul. E muzica de petrecere ispravita, cu teme coerente, instrumentale dementiale si invitati care fac cea mai buna treaba. Si de care n-ai auzit jamais.

N-ar trebui sa mire pe nimeni ca acest amalgam de voie buna si distractie se bazeaza pe funk. Fie ca e primul single extras - Funk you in care apar Mister You si Francisco – sau Donnes nous de la funk - in care canta un tip numit Wati Funk- albumul asta e ingrozitor de melodic. Te  hipnotizeaza instantaneu si te transporta intr-o lume mult mai frumoasa, in care fredonezi instantaneu „C est my life“ (in care apare un alt rapper francez cunoscut pe numele lui Soprano) cu al ei sarmant  Bienvenue a Marseille. Johnny Hama e un alt diamant de nepretuit al acestui trip, in care mai ai sansa sa dai peste constructii sonore pur si simplu incroyable cum ar fi On vit la nuit. Daca tot ne dam in vant dupa bucatarii exotice si curente muzicale altoite cu un sos stereotipal mega – gros, de ce n-am face la fel si cu muzica pusa pe tapet de DJ Abdel? Eu nu vad nici un motiv pentru care cineva ar putea da dislike la asa un amestec delicios.  Pe bune.

Recomandari: Pour tout le monde.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu