16 aug. 2011

Jäger 90 - Fleisch machts Böse

Asteptari: Jäger 90 este un proiect german din Rostock, care a debutat in 2005 cu albumul Harte Zeiten si care are un puternic iz de minimal electronics si old school EBM, in special D.A.F.. Cel de-al 5-lea album discografic al celor doi muzicieni contine 11 piese cantate in limba germana si vine dupa doi ani de la precedentul Drischne Skasal.

Rezultat: Banuiesc ca oricine are nevoie din cand in cand de o pauza. De altceva. Ceva care sa nu fie nici rock n roll, nici krautrock, nici synth – pop si nici post – indie. Care sa ocoleasca standardele actuale practicate in muzica electronica, care sa nu fie dubstep si nici drum and bass si care sa nu fie din categoria David Guetta-isme. Care sa nu aibe refrene  tampitele pentru adolescenti plini de cosuri, care sa te faca sa simti muzica intr-un fel aparte.
Si uite asa, incet – incet ajungem la curentul muzical numit EBM, care a nascut capodopere de-alde Nitzer Ebb, Die Krupps sau Front 242. Si de D.A.F. care sunt considerati pe buna dreptate precursorii acestei „ciorbe”. De germanii acestia am dat absolut din intamplare si Google-ul m-a ajutat sa va informez ca se afla la cel de-al 5-lea album.

Desi nu toate cele 11 piese sunt de pus in rama, albumul acesta suna cat se poate de bestial pentru aceia care iubesc muzica electronica facuta fara computere si care ocoleste orice formule de succes pentru a naste hituri cu orice pret. Fleisch machts Böse (Carnea  creeaza Raul) nu contine niciun fel de aditici si nici E-uri, e muzica electronica „body” cat se poate de „echte” care nu naste slagare, dar te face sa-ti misti corpul instantaneu. Zarurile sunt aruncate inca din prima melodie, Stärker als du meinst (Mai puternica decat crezi), care emana un puternic aer de D.A.F si reuseste sa fie adorabila inca de la prima ascultare. Compozitiile cele mai faine de pe disc se deruleaza una dupa alta: Beim ersten Mal tat s nicht weh, Ich Switze (cu ale ei influente de High Energy combinate cu EBM) sau  reies Wenn es euch nicht passt dann lasst (Daca nu se potriveste, las-o balta) te dau pe spate instantaneu. Din pacate exista si aici momente mai putin reusite (Meine Seele voller Lust, Immer dümmer sau Ein Sägefisch), dar per ansamblu chestiile bune le eclipseaza pe celelalte, iar atunci cand dai peste o piesa ca  Ein neuer Tanz iti vine sa uiti instaneu de momentele mai neinspirate ale celor doi germani.  Finalul e cat se poate de adevarat, fiindca Wir gehen unseren Weg (Noi mergem pe caile noastre). E un motto cat se poate de izbutit pentru Jager 90. 

In doua cuvinte, e un album cat se poate de neratat pentru cei care stiu ca DAF nu e numai numele unei firme de camioane. Intr-un cuvant, albumul asta trebuie ascultat la maxim. 

Recomandari: Pentru toti cei care iubesc muzica electronica. Punct. De neratat pentru cei care au dansat macar o data in viata pe Tanz der Mussolini.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu