20 iul. 2011

Milos - Mediterraneo

Asteptari: Milos Karadaglić este un chitarist de 28 de ani din  Muntenegru care a castigat primul sau concurs la varsta de 11 ani, iar Mediteranneo este albumul lui de debut editat de casa de discuri Deutche Gramophon, ce cuprinde 17 piese.

Rezultat: Chiar daca nu sunt un fan deosebit al muzicii instrumentale, trebuie sa admit ca aceasta auditie a avut un efect cat se poate de linistitor asupra mea. E un album de relaxare totala in care sound-urile sintetice lipsesc cu desavarsire, un material sonor care are un rol benefic in momentele de stres. Desi per ansamblu discul asta e nitel prea conservator pentru gusturile mele, nu pot spune ca e o auditie de prisos.
Dimpotriva, Milos face treaba buna. N-as putea spune ca nu se simte pasiunea, dar probabil ca daca nu s-ar fi concentrat atat de intens asupra repertoriului clasic al pieselor si ar fi lasat frau liber improvizatiei rezultatul ar fi fost si mai bun.

Asturias-ul care deschide discul e una din lucrarile de referinta ale muzicii spaniole moderne, care in varianta aceasta pune accent pe traditia flamenco, fiind una din febletile chitaristului din Muntenegru. Cele mai misto momente de aici le reprezinta suita de piese Koyunbaba  din repertoriul lui Domeniconi, cu ale ei influente turcesti si cele doua melodii din repertoriul compozitorului grec Mikis Theodorakis. Comestibila e si varianta lui la 'Spanish Romance' chiar daca piesa cu pricina a fost cantata de nspe mii de chitaristi clasici de-a lungul vremii. Accentul este pus pe respecvtarea cu sfintenie a traditiei. Carevasazica imporvizatia sufera pe ici pe colo, ceea ce nu e tocmai fair. Mediterraneo e o auditie cat se poate de placuta, dar ca si manifest artistic e putin mai mult decat conservator. Avand in vedere ca tanarul acesta a fost numit de mai multa lume noua stea a chitarii clasice, m-as fi asteptat la altceva.


Recomandari:  Pentru fanii chitarii clasice, pentru momente de relaxare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu