23 iun. 2011

V.A. - Van Graph K Fe 6 Year Anniversary

Asteptari: Pentru al treilea an consecutiv, echipa celor de la anonimTM a lansat o compilatie cu artisti exclusiv timisoreni sub titlul Van Graph K Fe 6 year Anniversary, care contine 14 piese si se poate asculta si downloada aici.

Rezultat: Nu e o lume de basm, dar e aceea in care traim acum. Iar pentru a radiografia scena muzicala timisoreana – cu multele minusuri si putinele plusuri ale ei - trebuie sa ai ceva cojones. Nu e floare la ureche sa te inhami la o asemenea treaba fiindca dincolo de toate, orgoliul muzicienilor e o treaba cat se poate de serioasa. Apoi, mai intervin si casele de discuri si multe alte mici impedimente, care laolalta isi pun amprenta asupra oricarei intiative serioase din domeniu. Carcotasii ar putea comenta ceva de genul „I mean, come on, un disc care sa contina muzica unui intreg oras?“. Categoric, nu e vorba de asa ceva. E mai degraba o privire de ansamblu.
Cu minusuri si plusuri, cu orgolii si muschi incordati, cu victimizari si eterne lamentari de genul „arta mea e de neinteles pentru publicul larg“ s.a.m.d. E made in Timisoara. Dincolo de eventualele comentarii, sugestii si reclamatii un lucru e bisztos: initiativa celor de la anonimTM este una cat se poate de laudabila. Categoric,  avem nevoie de asemenea actiuni pentru a tine steagul sus! Dar gata cu laudele, sa trec la disectie....

Compilatia debuteaza cu un moment de reverie prilejuit de Within the Ludic Ocean, o melodie extrasa din urmatorul album semnat Thy Veils care va purta numele de Lights Up. Pentru cei care nu stiu, muzica lui Daniel Dorobantu reuseste sa te catapulteze intr-o atmosfera meditativa, iar chitara cat se poate de simpla dar de efect a lui lui Ionut Dorobantu adauga un plus de sarm acestei excursii in lumea sunetelor deosebite, care este „colorata” si prin prestatia producatorului Dan Griober (ex Unu). Cei doi timisoreni care si-au luat numele dupa cutia cu mancare de pranz japoneza (Makunouchi Bento) mentin aceeasi atmosfera de visare in piesa lor Papiota Dub (realizata alaturi de Lemmy Caution) cu o constructie sonora alambicata si de efect iar primele semne de „beat” in adevaratul sens al cuvantului se fac resimtite pe melodia Forgotten Dreams, care apartine „tanarului talent BanXs“, care daca ar fi beneficiat si de niste insert-uri vocale, ar fi fost si mai interesanta. Sodul titlu I'm Super, Thanks for Asking? ne face cunostinta cu  Raw Nuts, dupa care sta ascuns DJ Royal un personaj cunoscut amatorilor de glitch hip hop. Sub aceasta melodie insa nu prea se ascunde nimic, fiind o incercare din categoria „se poate si mai bine“. Veteranii de la Blazzaj sunt prezenti aici cu piesa lor in care Vita ne spune negru pe alb ca „Odraselele porcilor au ajuns la putere/ Nimeni nu se aştepta ca acest lucru să se întâmple prea devreme/ Din ogradă porcării, orătănii”, iar un alt „greuceanu“ al scenei locale, Leizaboy are o piesa plina de sarm si culoare numita 2.  De mare efect e si funk-ul lui K – lu numit Tamburito, in care  sample-urile vocale sunt reusite si bine pozitionate, astfel incat produc o piesa cu mult cojones si care are si niscaiva efecte de Mr. Oizo pe ici pe colo. Cei de la Romantic Jurgen aduc in scena felia „electro“ pe Telefonez Aripi, iar un alt moment izbutit este trip – hop – ul plin de riff-uri taioase semnat Moebius Trip, in care o auzim si pe MC Tina.  Din categoria „merge, dar mai e nevoie de concentrare“ fac parte si piesele semnate de Barbarian Truce Digits, Zefzeed, Lucky Luciano, Delision si Mighty Boogie.

Mi-as fi dorit sa vad pe aceasta compilatie si alte nume timisorene. N-am sa dau nume, fiindca orgoliul nu doarme niciodata. Lipsesc elemente rock, reggae, pop si cate si mai cate stiluri. Mai lipsesc si talentele  vocale, cele care se presupune ca au rolul de a colora frumos si temeinic  instrumentatiile. Plusul cel mare insa poate anula toate aceste mici minusuri. Asadar, reverente pentru colectivul anonimTM care se chinuie de ani buni sa ia „pulsul” muzicii timisorene si asteptam si alte initiative de acest gen. Se aude?


Recomandari:  De ascultat pentru oamenii deschisi la minte. Cei care pot trece peste stiluri si preferinte si care  vor sa-si faca o idee despre cum se canta pe malurile Begheului in anul de gratie 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu