29 iun. 2011

Status Quo - Quid pro quo

Asteptari: Oamenii astia “o ard” de prin 1962, dar si-au scos primul album “de-abia” in 1968. Quid Pro Quo este cel de-al 29-lea disc din cariera britanicilor Status Quo si contine 14 piese noi – noute plus o varianta live a celebrului hit In the Army Now si vine cu inca un CD atasat ce cuprinde cateva inregistrari din concerte sustinute anul trecut in Amasterdam si Melbourne.

Rezultat: Trupa asta face parte din acea categorie a legendelor despre care se poate spune lejer ca daca ai ascultat un album e ca si cum le-ai fi ascultat pe toate. In mare parte, feeling-ul pieselor este unul care subliniaza aerul compozitiilor rock n roll din anii 60. Asadar, nimeni n-are de ce sa se mire: de mai bine de 40 de ani oamenii astia pedaleaza cam pe aceleasi armonii. Desigur, aceasta constatare poate fi una pozitiva sau negativa, depinde de perceptie. In schimb, daca aveti ocazia sa vedeti vreodata show-urile lor live, categoric veti fi convinsi de faptul ca ceea ce presteaza veteranii astia vine din suflet. Si asta, conteaza!
Cei care fac parte din categoria oamenilor care au prins cel putin vreun chef de dinainte de 89 in Romania, In the army now n-are cum sa fie o melodie necunoscuta. Din pacate, varianta 2010 a acestui hit nu se ridica defel la inaltimea asteptarilor, fiind o clona nereusita a acestei capodopere. Din fericire, piesa e pusa strategic la finalul primului disc, asa ca nu reuseste sa strice auditia celor 14 piese noi care se regasesc aici. Dintre piesele noi, deosebit de sarmanta la prima ascultare e Leave A Little Light On in care chitara are volum si care poate aminti nostalgicilor cateva hituri din trecut, in special Get it on-ul celor de la T Rex. Chiar din primele secunde ale piesei Two Way Traffic – care are onoarea de a deschide acest disc – e clar pentru toata lumea ca oamenii astia nu se avanta deloc in ape tulburi, preferand sa mearga pe carari bine batatorite. Adica pe cliseul acela de rock pe trei corzi. Care le iese bine, caci in moemntul in care abandoneaza sabloanele (pe Any Way You Like It) lucrurile capata o intorsatura mai putin placuta.

Nici momentele mai slow nu prea-i prind bine, piesa Reality Check nefiind prea inspirata. Si totusi fiindca albumul geme de piese voioase ("Dust To Gold", "The Winner" and "Frozen Hero), este un disc croit suta la suta pentru iubitorii de good old rock n roll. Dar asta se stia inca de cand a aparut single-ul Rock'n'Roll'n'You, nu?

Recomandari: Pentru cei carora expresia de retro – rock nu le suna ciudat. Pentru amatorii de rock la trei corzi. Pentru rockeri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu