14 iun. 2011

Madeleine Peyroux - Standing on the Rooftop

Asteptari: Madeleine Peyroux este o solista americana de jazz care a debutat in 1996 cu albumul Dreamland, care a inclus printre altele si un cover dupa celebrul La vie on rose de Edith Piaf. Standing On The Rooftop este cel de-al 5-lea material discografic al ei care contine 15 piese si vine la doi ani distanta dupa precedentul Bare Bones.

Rezultat: Spre deosebire de anteriorul disc, in care pentru prima oara melomanii s-au putut delecta cu toate piesele compuse de Madeleine, aici lucrurile stau nitel altfel, printre creatii regasindu-se si cateva standarde.
La fel ca si-n trecut, albumul asta se recomanda a fi o adevarata delectare pentru degustatorii de jazz vocal sau pentru cei care iubesc muzica linistita numai buna de consumat intr-o seara mirifica, in tandem cu persoana iubita sau nu! Vocea relaxata a la Billy Holiday face din nou casa buna cu instrumentele misto aranjate, iar producatorul Craig Street (care a mai “slefuit” materiale de Cassandra Wilson, Norah Jones sau k.d. Lang) isi aduce aportul si el din plin la sound-ul cristalin al acestui material. Melancolia pieselor este asigurata si de prezenta lui Marc Ribot la chitara si Me’shell Ndegeocello la bass alaturi de alti invitati ocazionali printre care se numara si celebrul pianist Allen Toussaint.

Capul de afis al acestui disc este The Kind You Can't Afford, o piesa compusa de Madeleien alaturi de Bill Wyman din Rolling Stones, care este genul de cantec care are o forta emotionala deosebita, iar inflexiunile de rock adauga un plus de autenticitate acestei povesti minunate. Pe parcursul albumului adeseai ai impresia ca sound-ul asta provine de la o cantareata de jazz din anii 60 si nu din partea unei soliste de numai 36 de ani, fiindca intreg materialul are un aer de vintage cat se poate de acut. Discul debuteaza cu un cover dupa The Beatles (Martha, My Dear) care are parte de un banjo pur si simplu captivant, iar un alt cover reusit este Love in Vain-ul dupa Robert Johnson. In schimb atunci cand Madeleine ajunge la Bob Dylan (I threw it all away) lucrurile nu mai sunt atat de fermecatoare, dar asta e alta poveste.  Alaturi de superba ei voce, Madeleine a reusit sa-si castige simpatia multora si datorita impecabilului ei talent in a-si alege cover-urile. De aceea, fanii artistei se intreaba adesea ce piese va mai alege pentru urmatorul album. Alte puncte reusite ale discului sunt Fickle Dave si  The Party Ought To Be Coming Soon si chiar si adaptarea dupa un poem de W.H Auden care poarta numele de Lay Your Sleeping Head, My Love. Standing on a Rooftop e un disc care emana romantism si melancolie si poate fi ascultat fara contraindicatii de catre orice persoana care are doua urechi functionabile. Se poate degusta alaturi de musafiri in gradina, la un barbeque in natura sau in orice alt ambient care necesita un mood linistit si promite sa fie un tovaras bun, care merita ascultat pe repeat atunci cand ai nevoie de relaxare.

Recomandari:  A se folosi cu precadere pentru cei care doresc sa-si creeze o atmosfera relaxanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu