14 iun. 2011

Iness Mezel - Beyond the Trance

Asteptari: Iness Mezel (pe numele ei adevarat Fatiha Messaoudi) a debutat in 1999 cu albumul Wedfel, care a fost urmat patru ani mai tarziu de materialul Len. Beyond the trance este cel de-al treilea ei album care contine 11 melodii si n-are nici o legatura cu stilul care poarta acelasi nume...


Rezultat: Se spune ca Iness Mezel isi compune melodiile intr-un fel cat se poate de inedit: mai intai se contureaza ritmul si doar dupa aceea melodiile. Pe cand era la conservator a fost indragostita de lucrarile unor Debussy, Bartok sau Satie, iar la capitolul influente vocale solista ii numeste fara ezitare pe Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald si Stevie Wonder.
Solista franceza care are origini berbere (popor in Nordul Africii) reuseste sa distruga o sumedenie de bariere stilistice, din aceasta cauza eticheta de „fusion” care i se poate pune acestui album nefiind defel exagerata. Piesele sunt cantate in franceza si berbera iar raspunzator pentru „cizelarea“ sonora a acestui disc este britanicul Justin Adams, producatorul unor nume ca Tinariwen sau Natasha Atlas. Si colaborator printre altele a lui Robert Plant. Iness provine dintr-o familie in care mama e franco – italiana iar tatal algerian, iar o buna parte din sarmul acestui album i se datoreaza ca emana un acut feeling de blues, jazz, funk plus muzica africana atat prin instrumentatie cat si prin prestatia vocala.

Inca de la piesa care deschide albumul, Amazone, urechile sunt tratate cu un amestec de est si vest care reuseste sa iti capteze atentia instantaneu. Si cu un text care ne avertizeaza ca Iness nu face nimic ca restul lumii....E un soi de Tinariwen cu riff-uri mult mai rock, iar beat-ul extrem de mistic aduce un plus de sarm constructiei. Dealtfel in mare parte lucrurile astea se pastreaza si in celelalte zece melodii din acest disc, in care stralucesc piesele Semer si Respect. Cele 11 piese incluse pe Beyond the Trance ofera o auditie beyond the ordinary pentru oricine si se constituie intr-o evadare binemeritata din lumea sunetelor conventionale cu care suntem bombardati non – stop.

Recomandari: Pentru toti cei care vor sa auda un disc fain din umbrela world – music.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu