6 iun. 2011

Deliric1 - Inspectia Tehnica Periodica

Asteptari: Deliric1 a devenit cunoscut gratie trupei Controlul Tehnic de Calitate (CTC), alaturi de care a editat in 2005 albumul lor de debut. Inspectia Tehnica Periodica vine la un an dupa ce un alt fost membru al trupei CTC, DOC a scos Scapat de sub Control.

Rezultat: Yo, Yo! Whats up? Daca e sa te iei dupa pagina de Facebook a artistului, ceea ce presteaza el se incadreaza undeva in Hip Hop / Dubstep / IDM  si  Trip-Hop. Hmmm, cu greu gasesti aici altceva decat hip –hop, dar asta e magnetul cu care Deliric a devenit cunoscut, capisci? E trendy sa spui ca rap-ul nu este nici arta, nici muzica, ci o forma de manifest social. O modalitate de exprimare si eliberare, o parte a culturii hip-hop. Bunn asa. 
Mesajul este venit din spatele blocului, „vocea strazii“ – daca vreti – una care pune punctul pe I.  Recunosc, n-am ascultat niciodata rap in spatele blocului, ci doar in locuri mai „nobile”. Si-mi dau cu parerea „pe subiect” doar fiindca mi-s un meloman banatean care asculta creatiile sonore nu doar prin prisma textului, ci si „muzical”. Desi nu m-a preocupat niciodata textele rap-ului francez, intotdeauna am apreciat melodicitatea aparte a acestuia. Iar ca sa revenim la oile noastre, am apreciat asa cum se cuvine textele deosebit de inspirate (OK, mai oldschool, recunosc) ale discului Aici, acum cu Norzeatik si Khidja, despre care am scris aici. Am simtit nevoia unei introduceri atat de lungi, pentru a sublinia faptul ca desi n-am prea mari afinitati cu acest stil muzical, consider ca exista chestii interesante si-n acest domeniu.

Revenind la Deliric1, „ciorba” asta se concentreaza pe rime. Daca cei de la BUG Mafia spuneau in piesa lor Dupa blocuri ca „Totul in cartier se bazeaza pe c...e“, in cele 21 de track-uri de aici totul se bazeaza pe texte. Cu mici exceptii (Silent Strike) negativele sunt neimportante, usor de ignorat, asa ca toata atentia merge spre lyrics. Si flow, ma-ntelegi? Ei bine, Deliric1 demonstreaza ca la acest capitol sta bine. Nu face defel economie de cuvinte si aduna sub acelasi acoperis o serie de „tovarasi” pe post de gosti. Temele? Diverse. In melodia Piese de schimb afli ca pana si Van Damme a luat bataie in Bamboo. Tot aici mai apar Tarzan, Mircea Badea „care atarna intre doua scaune“ si chiar si Villalobos. Nu m-am prins exact ce cauta DJ-ul din Chile care baga minimal techno intr-o piesa rap, dar mi-e bine s-asa. Avem si un moment de stand up comedy cu binecunoscutul Teo. Pe tema faptului ca „iti bagi botu in punga in care ai luat o saorma“. Pe scurt, asa....In melodia Linii de tramvai, ce va avea parte si de clip in curand, se discuta printre altele si tema Bianca si Bote, iar rima cu „Yo beat-ul asta are celulita / E gras ca Maria Vlas“ poate smulge anumite zambete. Iar refrenul cu „Baga un pai si-nca un pai/ Si trag linii de tramvai“ poate fi cat se poate de high...

Printre momentele misto de aici se numara Sange de porc, in care chiar exista un mesaj social: „Politicieni si popi, apucati-va de sapat gropi/Ciopliti-va cruci din lemn de plop/ Ca vin cu Biblia-ntro mana/Si-n cealalta cu o flinta“. Si asta nu e tot fiindca tot in bucata cu pricina e un vers care spune chiar asa: „Poze cu Palatul Victoria in flacari pe twitter vom posta“....Contributia lui Silent Strike e si ea cat se poate de interesanta, nu doar pe plan instrumental fiindca piesa Demoncratie are un sarm aparte. Mi-as fi dorit mai multe „combinatii“ pe tema asta de revolta sociala si mai putine chestii pentru gurmanzi, dar deh....In piesa „Cu de toate“ afli ca „Pe Calea Floreasca ma simt ca- n Mamaia“. Si ai parte de cel mai gurmand refren posibil: „Hai iesi la shaorma baby/Nu, nu iesi la o saorma,  honey?“ Debitul verbal al lui Deliric1 e pe alocuri impresionant. Enervant de mare. Probabil ca piesele astea suna mult mai bine „pa viu”. Daca asculti discul fara gasca din spatele blocului, exista momente in care rimele te fac sa zambesti. Unele-s soade, altele-s potrivite si exista si din alea din categoria „no,no,no”. Cu siguranta era si mai fain daca in loc de Calea Floreasca si saorma auzeam Gheorghe Lazar si pleskavita. In cazul in care rap-ul romanesc va provoaca un trip placut porniti Inspectia Tehnica Periodica. Are si momente reusite.

Recomandari: Pentru cei care au o afinitate visavis de rap-ul romanesc, cu toate bunele si relele acestuia. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu