7 iun. 2011

Africa Hitech - 93 million miles

Asteptari: Africa Hitech e un proiect initiat de Mark Pritchard (Harmonic 313, Global Communications) si Steve Spacek (Spacek) care au debutat cu single-ul Blen si un E.P. numit HiTecherous. Albumul lor de debut, 93 Million Miles, contine 11 piese.

Rezultat: Desi titulatura albumului face referire la distanta dintre Pamant si Soare, milele acestea ar putea descrie perfect si varietatea de stiluri care este adunata sub acelasi acoperis in cele 11 piese. Practic, urechiusele se pot delecta cu bucatele de grime, ambient, jazz, dubstep, Detroit techno, funky, rave sau electro. Si cu siguranta am omis cateva stiluri…
Fara indoiala punctul de atractie al acestui material de debut il constituie piesa Out in the streets, un adevarat hit in cluburi, o piesa care e inclusa intr-o sumedenie de mixuri. Stati linistiti, nu e vorba de cluburile din Romania, ci acelea in care se asculta altceva decat La gente esta muy loca. Piesa asta e una care poate creea o dependenta acuta si foloseste un sample vocal extras dintr-o melodie a lui Ini Kamoze care poarta numele de World A Music. Felul in care este folosit sample-ul de voce este unul dement iar instrumentele repetitive combinate cu tempo-ul care se situeaza undeva la 160BPM creeaza o constructie hipnotica. Dealtfel intregul sound este concentrat asupra beat-urilor aparent dark, iar in Our Luv de exemplu pret de 8 minutele si vreo 30 de secunde ascultatorul este invadat de arome de grind si techno. Jazz-ul isi face aparitia ca un topping peste aceleasi ritmuri naucitor de hipnotice ale piesei Cyclic Sun iar daca aveti in sange soundul dancehall nu aveti cum sa ratati piesa Do u wanna fight. Piesa care da titlul albumului e una in care fiecare beat e exact acolo unde trebuie, constatare care dealtfel e valabila pentru intreg albumul.

 Unul din atu-urile acestui disc este acela ca in ciuda multelor influente stilistice care razbat din melodii, reuseste sa para o conceptie unitara, piesele completandu-se intr-un mod fericit.  E underground club music, o specie de „electronice in care exista multa inovatie“. Africa Hitek s-au descris ca fiind un fel de “ism”, adica o conexiune africana intre ritm si masina, dar ceea ce se intampla aici depaseste cu mult granitele incluse in ceea ce intelegem in zilele noastre prin “genuri muzicale”. Per ansamblu, Afrika Hitek pun accent pe muzica controlata de bass colorata cu voci robotice si percutii tribale hipnotice. Aparent aceasta combinatie ar putea fi incadrata in muzica sintetica, dar oamenii astia doi reusesc sa dea “suflet” acestei combinatii curioase. Piesele celor de la Afrika Hitek te fac sa te opresti din orice activitate, sa-ti inchizi ochii si sa muti butonul de volum aproape de maxim. Ciorba asta de broken techno, dancehall, reggae, house, dubstep si cate si mai cate e una delicioasa si fiindca se bazeaza oarecum pe obiceiurile de odinioara ale muzicii din Vestul Africii, unde beat-uri secundare sunt presarate aparent alandala peste un ritm principal.

Recomandari: Pentru cei care vor sa-si bage urechea intr-un disc hipnotic din categoria “underground electronic music”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu