28 mai 2011

Vieux Farka Toure - The Secret

Asteptari: Fiul legendarului solist si chitarist Ali Farka Touré a debutat in luna februarie a anului 2007 cu albumul omonim, care a facut multe valuri in randul amatorilor de world – music. The Secret este cel de-al treilea material discografic al cantaretului din Mali si cuprinde 12 piese.


Rezultat: Se prea poate ca eticheta de „Jimi Hendrix al Africii“ care i s-a pus acestui muzician sa fie nitel exagerata, dar asta nu inseamna ca blues-ul lui de desert nu este unul magic. Vieux Farka Toure reuseste sa imprime un sound pe alocuri feroce iar in alte momente cat se poate de „langsam”, astfel incat aceasta alternanta uimitoare de stari creeaza un sarm aparte.
Aparitia sa in cadrul concertului de deschidere a Campionatului Mondial de Fotbal de anul trecut din Johannesburg a facut o serie de valuri. Printre colaboratorii acestui disc se numara Dave Matthews, John Scofield,  Derek Trucks si chiar si o colaborare cu regretatul sau tata, Ali Farka Touré. Plus una cu Eric Crasno, chitaristul trio-ului de jazz funk american numit Soulive, care s-a ocupat si de productia acestui disc. 


Unul din motivele pentru care acest disc ar trebui sa fie primit cu bratele deschise de catre orice meloman este acela ca reuseste sa ofere o varietate admirabila, datorata in mare parte invitatilor speciali care se perinda printre aceste compozitii. Pentru amatorii de jazz, funk si blues fara indoiala punctul culminant este Gido, un ghiveci in care estul isi da mana cu vestul intr-un mod idilic, iar liantul care face ca aceasta creatie sa fie una de neuitat este nimeni altul decat John Scofield. Tot la capitolul „te cucereste din prima” trebuie mentionata piesa Aigna, in care chitaristul american Derek Trucks (ex Allman Brothers) face adevarate minuni. Nitel mai palida decat colaborarile mentionate mi se pare All the same (care a fost promovata si ca single), in care vocea lui Dave Mathews nu prea se pliaza pe scheletul compozitiei. Albumul acesta are parte si de momente mai contemplative in piese ca Wonda Guay sau Ali (numita probabil asa in memoria tatalui sau) dar si portiuni cat se poate de fantastice cum ar fi Watch out, in care apare ca si chitarist Eric Crasno sau piesa care da titlul albumului, care induce niste acorduri hipnotice de-a dreptul.

Recomandari: Daca vreti sa auziti cum se canta desert – blues.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu