5 mai 2011

Kerekes Band - What the Folk?!

Asteptari: Adepti ai asa – numitului stil denumit ethno – funk, cei de la Kerekes Band au luat nastere in 1995 si au debutat cu albumul Hungarian Folk Music From Gyimes and Moldva. What the folk?! este al 5-lea material al trupei, care contine 12 piese.

Rezultat: Va spun sincer, am avut ocazia sa citesc o tona de etichete absolut aiurea puse unor diverse formatii. Dar atunci cand ai ocazia sa citesti faptul ca trupa Kerekes Band sunt niste „James Brown ai muzicii populare maghiare”, e prea de tot. E ireal! Curcubeul stilistic al formatiei al carei lider este Fehér Zsombor se situeaza undeva in zona prelucrarilor dupa muzica populara traditionala maghiara cu accente funk, jazz, rock si electronice iar rezultatul este pe alocuri devastator.
Exista portiuni in care ghiveciul acesta are oarecari similitudini cu ceea ce presteaza de o buna bucata de vreme celebrii Asian Dub Foundation iar rezultatul este de aplaudat. Dar si unele momente in care lucrurile scapa parca de sub control iar rezultatul e un talmes – balmes de neinteles.

Discul incepe intr-o nota cat se poate de energica cu piesa care da titlul acestui album si care reuseste sa te faca sa dansezi inca de la primele acorduri fiind un inspirat amalgam de sound-uri populare si atitudine hardcore. Sunetele de viola, cobza si flaut creeaza o ambianta cat se poate de saltareta, iar atmosfera aceasta ramane pregnanta si in urmatoarea melodie I wanna rock you. O aroma aparte are si piesa Mr. Hungary care pe langa o constructie sonora izbutita are parte de un text flamboiant: Yeah, I'm from Hungary/You know Puskás, puszta, paprika/What about the pálinka? /You know what I'm talking about? /Are you happy? If you are happy I'm happy/ But please, call me simply Mr. Hungary“.  Ramanand la capitolul chestii interesante, as putea aminti si preluarea folk dupa Voodoo Child – ul lui Hendrix (interesanta intr-o anumita masura) si Szantofer in care se pastreaza un echilibru absolut decent intre elementele populare si rock. Exista insa momente in care situatia nu e atat de roz, cum ar fi African Makuka, iar atunci cand e sa asculti cele zece minute si 30 de secunde ale piesei numite Purple Palinka, lucrurile degenereaza rau de tot. E una din acele piese in care simti ca totul e tras de par, iar sentimentul ramane acelasi si in cazul in care te incumeti sa asculti ultimele doua piese.

Dincolo de inevitabilele momente “nereusite” ale discului, per ansamblu muzica celor de la Kerekes Band este una care merita ascultata cu mare atentie fiindca reuseste sa balanseze cat se poate de bine trendurile muzicii rock moderne cu traditionalismul muzicii maghiare. Si fiindca are cel putin trei piese cat se poate de interesante (What the folk, I wanna rock you si Voodoo Child) materialul acesta discografic este unul reusit.


Recomandari: Pentru cei care sunt pregatiti sa experimenteze o calatorie muzicala undeva la mijlocul dintre folk-ul maghiar si rock-ul cu boase…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu