19 mai 2011

Booker T Jones - The Road from Memphis

Asteptari: Booker T. Jones este un compozitor, producator si multi – instrumentist din Memphis, care a devenit cunoscut in 1962 gratie unei piese si a unui album care face furori si-n zilele noastre: Green Onions. The Road from Memphis vine la doi ani dupa precedentul Potato Hole (realizat cu Drive by Truckers si Neil Young), disc care a fost recompensat cu un premiu Grammy.

Rezultat: Ce as putea spune despre cariera unui muzician care se afla de patru decenii in business? De aceasta data, fostul lider al trupei Booker T. and the MG face echipa cu membrii trupei The Roots, iar ca si oaspeti vocali ii are pe Matt Berninger (the National), Sharon Jones, Yim Yames (My Morning Jacket) si Lou Reed.
Si asta nu e tot: discul asta are parte de o aparitie vocala chiar a lui Booker T Jones in piesa – omagiu adusa orasului sau natal care poarta numele de „Down in Memphis“. Eventualii cautatori de slagare nu vor gasi nimic pe plac aici: toate piesele sunt mult mai presus decat melodioarele care-si duc viata cateva saptamani sau luni. Cea mai mare surpriza a acestui disc este felul in care un muzician nascut in 1944 abordeaza un cover aparut in original in 2006!

Nu e nici o greseala, Booker T Jones are aici smash – hit – ul Crazy, al celor de la Gnarls Barkley. Evident, in varianta instrumentala. Varianta aceasta e poleita cu arome de funk si are un iz de retro twist, de-ti vine sa crezi ca a fost compusa inceputul anilor 60. Briliant. Ca si sunetele de Hammond B3 care se regasesc din belsug pe parcursul pieselor. Mai e de apreciat si percutia cat se poate de feroce executata de Questlove (din The Roots) . Si chiar si The Hive, o piesa incredibil de funky cu un aer de James Brown. Si chiar si preluarea Everything is everything dupa  Lauryn Hill, care pare mult mai echilibrata decat originalul. Gata, e momentul sa ma opresc, fiindca discul asta n-are portiuni slabe. Daca nu l-ati ascultat niciodata pe Booker T Jones, e momentul s-o faceti acum. Se prea poate ca acest disc sa nu fie tocmai cel mai tare din cariera lui, dar e o mostra de profesionalism oldschool.

Recomandari: In caz ca sunteti curiosi de un album care sa va unga la suflet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu