26 apr. 2011

Mes Quins - Electro German

Asteptari: Trupa bucuresteana Mes Quins a luat nastere prin 2008 si un an mai tarziu a lansat videoclipul piesei In The Land Of The Dead. Formatia s-a destramat anul trecut si a revenit pe ecrane in primavara acestui an, albumul lor de debut fiind oferit gratuit la download pe site-ul lor oficial.

Rezultat: Nu stiu altii cum sunt, dar mie mi s-a parut surprizator sa dau peste o formatie romaneasca a carei prima piesa de pe albumul de debut sa aibe un refren in limba germana. Nu va speriati, oamenii acestia nu o ard cu „schneller, schneller, das ist gut“, ci cu „ich habe keine geduld fur dich“. Zero toleranta, cum s-ar zice. Piesa cu pricina, care da titlul acestui material, este surprinzatoare nu numai din cauza faptului ca este cantata in limba germana, ci si pentru ca iese oarecum din tiparele constructiilor sonore cladite cu migala de tinerele trupe romanesti, fiind o ciorba de post punk, electro si pop.
In nici un caz originala, dar surprinzatoare pentru plaiurile noastre. Ceea ce este si mai si, este ca per ansamblu discul asta e cat se poate de omogen si in afara unor mici deraieri reprezinta un punct de start cat se poate de solid pentru o trupa aflata la inceput de drum. Atmosfera sonora a Electro German – ului merge  intr-o directie cat se poate de izbutita cu piesa Anyway nowadays, care are un aer de Smiths, dupa care Alzheimer loveste cu un iz de 80s din categoria synthpop. Dragalas, daca e sa ma intrebati. Prima mare surpriza „ataca“ in track-ul cu numarul patru, care o coteste spre un electro imbibat cu  disco-ul etalat odinioara de Giorgio Moroder, Printeso. Pe langa constructia izbutita, baietii isi incearca norocul si in cuvintele din limba noastra neaosa. Iar rezultatul este …pe alocuri stupefiant: „Viata a fost usoara pentru tine/Printeso/Tocurile nu ti s-au infundat in noroi/Te-am vazut cand te-ai dus la scaldat/Printeso/M-ai decapitat si m-ai pus pe birou/Acum ma uit la sanii tai/Printeso/Cand musti creionul si compui scrisori“. Opinez ca in acest caz un text in germana, engleza sau pakistaneza ar fi fost mult mai potrivit, cu toate ca  refrenul strident cu „uita-te la mine gagico“ n-ar fi sunat mai dirty in nicio limba de pe globul pamantesc.

An army continua seria melodica de dirty electro disco iar Favela ataca sound-ul indie al unor The Killers sau Kings of Leon si are parte de un riff cat se poate de punk. Din cutiuta insemnata cu ‚surprize placute” trebuie sa remarc piesa Mici mizerii, care de aceasta data are parte de un text romanesc cat se poate de izbutit, imprumutat parca din visteria lui Dan Le Sac. Pentru diversitatea lingvistica a materialului avem parte si de un text in care predomina cuvantul „pourquoi” (Michelle). Chiar daca nu are prea mare legatura din punct de vedere stilistic, atunci cand am ascultat piesa Navodari am avut un flashback cu Cyndi Cat – La Sovata (una din primele incercari de muzica electronica din tara noastra) sau La Mare –ul celor de la Suie Paparude. Sonor, chestia asta suna parca ar fi Ramones remixat de Moby, iar faptul ca pe langa Timisu de Sus si Izvorul Rece este pomenita si Moneasa, nu poate decat sa-ti strecoare un zambet pe fata. Ultima piesa a discului, care are ca refren „sunt disperat/sunt un frustrat/sunt un rahat /cu ochi“ ar putea fi interpretata in doua variante: sau e o parafraza dupa Beck care odinioara se lamenta cu I m a looser baby sau merge pe linia Tapinarilor, cel putin pe partea vocala.

Albumul celor de la Mes Quins imi suna destul de apropiat de ceea ce mi-a fost dat sa aud in discul francezilor de la Sexy Sushi, de anul trecut. E un manifest anti – comercial , un strigat de lupta impotriva muzicii de genul bubble – gum care se lafaie pe la noi prin tara. Daca era dupa mine, peste muzichia asta electro post punk as fi adaugat o voce feminina. Din seria scolarita sau Nina Hagen, care ar fi dat un plus de extravaganta albumului. Sunt perfect constient ca muzica fabricata in incubatorul Mes Quins e departe de „feeling”-ul ascultatorului roman de muzica. Si ca mixajul si masterizatul acestui produs puteau fi mult mai reusite. Nu e un disc perfect, dar nici turnul din Pisa nu e. Electro German e o chestie interesanta, iar Mes Quins e un nume de care vom mai auzi pe viitor. Asta in cazul in care nu se vor destrama din nou...

Recomandari: Pentru cei care nu-s speriati de termeni ca electro si post – punk si care sunt open – minded nu doar de dragul faptului ca e un termen trendy….

Un comentariu: