2 apr. 2011

Mariza - Fado Tradicional

Asteptari: Mariza este una dintre cele mai cunoscute cantarete de fado din Portugalia, care a fost prezenta la cea de-a treia editie a festivalului Plai din Timisoara. Artista a vandut pana acum peste 1 milion de albume, iar noul ei disc Fado Tradicional vine la trei ani de pauza dupa precedentul Terra, editat in 2008.

Rezultat: Solista nascuta in Mozambic a reusit in ultimii ani sa aduca in centrul atentiei muzica fado (supranumita de unii si blues-ul portughez). Daca la albumul ei anterior, Mariza a amestecat muzica asta cu influente de jazz brazilian si alte asemenea bunataturi, de aceasta data orchestratiile pieselor sunt cat se poate de minimale, urechile fiind incantate doar de un trio de chitari.
Dealtfel cei care au vazut-o pe Mariza la Timisoara s-ar putea sa fi remarcat ca pe parcursul recitalului ea a dezvaluit inca de pe atunci ca pregateste un disc cu melodii traditionale, pe care le-a auzit in copilaria ei din Mouraria, un cartier marginas din Lisabona. Ei bine, albumul acesta este unul care va fi primit cu bratele deschise de catre cei care aprecieaza muzica simpla si care transmite emotii vii.

Temele pieselor cantate de Mariza pe acest disc oscileaza intre destin, tradare si disperare, iar vocea ei superba confera intregului material discografic un sarm aparte. Cele doua chitari acustice si bass-ul care se aud in „spate” ii fac un loc misto solistei care isi pune in valoare calitatile vocale. Unul din cele mai emotionante ale acestui disc este piesa Al, Esta Pena De Min, in care adesea Mariza canta fara nici un acompaniament. Calitatea sound-ului este conform asteptarilor si ofera un alt plus pentru ascultarea in tihna a acestui disc. Fado Tradicional nu e discul pe care merita sa-l asculti atunci cand ai nevoie de actiune, ci mai degraba este destinat auditiilor de duminica – dupa masa cu un pahar de vin rosu alaturi.

Recomandari: Pentru amatorii de muzici simple si care transmit reale emotii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu