26 apr. 2011

Gatto Fritto - Gatto Fritto

Asteptari: Sub numele de Motan Prajit (Gatto Fritto) se ascunde un producator de muzica electronica din Marea Britanie cunoscut pentru apropiati drept Ben Williams. Albumul lui de debut a aparut la casa de discuri International Feel, un label consacrat stilurilor deep house si nu disco care isi are sediul in Uruguay!

Rezultat: Poate parea mult prea pretentios, dar cuvintele care descriu cel mai bine acest produs sunt balearic disco, psychadelic si cosmic. Carevasazica, o muzica electronica care nu se adreseaza picioarelor si nici nu insulta inteligenta nimanui. Beat-urile sunt fixate in zona midtempo iar feelingul cu care te incarci dupa aceasta auditie e unul cat se poate de pozitiv.
Cele opt piese pot fi consumate linistit atat la plaja cat si intr-o dupa – amiaza de duminica, universul sonor al acestora fiind sinonime cu notiunea de happy – vibe. Chiar daca eticheta asta de cosmic disco incepe sa devina destul de frecventa, nu multi reusesc sa induca stari ca cele realizate de Gatto Fritto. Fiindca cuvintele n-au nici o relevanta iar beat-urile astea nu sunt inventate cu scopul de a-ti pune im miscare picioarele, cel mai important rol al acestei muzici este acela de a te introduce intr-o anumita stare. Fie ca esti degustator de Vangelis, Kate Bush, Brian Eno, Tangerine Dream sau chiar The Beloved, compozitiile astea reusesc sa te surprinda prin mult bun – gust, fiind adevarate calatorii in lumi sonore care adeseori depasesc granitele incadrabile in asa numita muzica pop. Spre deosebire de cosmic disco-ul lui Lindstrom - de exemplu- accentul compozitiilor nu este axat pe ritm. Paleta stilistica inventata de Gatto Fritto este un adevarat curcubeu, ce include space – disco, Hi NRG, krautrock, psychadelic music si alte asemenea ciudatenii care laolalta alcatuiesc un caleidoscop mirific..

Bogatia sonora e evidenta inca din The Curse, piesa care deschide cat se poate de elegant acest disc. Dincolo de ambient, aici exista voci  care ar putea fi incluse intr-un eventual amalgam de  new wave cu Enya. Chiar daca vocile nu constituie punctul forte al acestui debut, portiunile vocale din Hex au darul de a creea o atmosfera mistica. Din fericire, explorarile acestea ajung adesea si in zone cat se poate de eclectice, profund experimentale, cele doua momente sonore care descriu pe deplin afirmatia anterioara fiind Grinding of the Brakes si Solar Flares Burn For You. O adevarata surpriza o reprezinta Lucifer Morning Star, o piesa cu un beat ceva mai vioi decat celelalte si care emana o energie pozitiva demna de consemnat. Poate ar mai trebui sa amintesc si ca pe ici pe colo orga imi aminteste de Men without hats iar mood-ul e apropiat de scena detroit techno, chiar si fara ritmul acesteia. Categoric, e unul din cele mai inspirate momente ale debutului. My etheric body schimba complet foaia, fiind o piesa centrata pe un ritm parca de breakdance iar cele opt minute ale piesei care inchide discul - Beachy Head – construiesc o atmosfera hipnotica. Per ansamblu, avem de-a face cu o excursie in diverse laturi ale muzicii moderne, care trece prin elemente cosmice si ajunge pana la synth – pop – ul anilor 80. Un must – have pentru cei care au degustat vreodata Giorgio Moroder, Klaus Schulze, Prins Thomas sau Kraftwerk.


Recomandari: Doar pentru cei care consuma muzica electronica inteligenta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu