19 apr. 2011

Alison Krauss & Union Station - Paper Airplane

Asteptari: Conform profesionistilor din industria muzicala americana care acorda in fiecare an celebrele premii Grammy, Alison Krauss e cea mai buna solista din lume. Si asta, pentru ca artista nascuta in 1971 se poate mandri cu 27 de premii Grammy, fiind astfel cea mai premiata solista din lume. Peste Aretha Franklin, Beyonce sau Alicia Keys, urmatoarele clasate in acest clasament. Alison e un soi de copil – minune din zona bluegrass – country, care si-a scos albumul de debut la varsta de 16 ani. Noul ei album vine la patru ani distanta dupa colaborarea sa de mare succes cu Robert Plant, Raising Sand.

Rezultat: Nimic de zis, un material discografic realizat cu dobro (chitara acustica dotata cu un rezonator metalic incorporat), banjo si mandolina are un aer aparte.
Cu toate acestea, pentru cei care au mai ascultat creatiile anterioare ale solistei alaturi de trupa Union Station, sentimentul care se transmite din cele 11 piese ale acestui disc este unul „de rutina”. Vocea cristalina a ramas aceeasi, compozitiile sunt din felia made in U.S.A. dar din ecuatie lipseste inovatia. Paper Airplane este exact asa dupa cum ii spune titlul: un avion de hartie misto de privit pentru cateva momente, dar care nu te entuziasmeaza prea puternic, in cazul in care n-ai o atractie deosebita in a numara trenuri de pe o pasarela.

Se prea poate ca standardele instituite de albumele anterioare ale acestei trupe sa fi fost atat de inalte incat e pur si simplu imposibil sa mai vii cu ceva nou pe acest taram.  Chitara si vocea lui Dan Timinski e exact asa cum trebuie sa fie iar sectiunea de dobro executata de legendarul Jerry Douglas adauga un plus de virtuozitate discului. Daca mai adaugam si mirifica voce a solistei, materialul acesta ar putea fi incadrat lejer in categoria de neratat pentru amatorii de bluegrass si country. Printre piesele incluse aici se numara si un cover dupa piesa Dimming of the day, cantata in original de Richard si Linda Thompson, si care in trecut a mai avut parte de reinterpretari cu Bonnie Raitt sau The Corrs. Unul din atu-urile trupei din care face parte si Alison este acela ca foloseste instrumentatia specifica bluegrass-ului pentru a penetra noi stiluri. My Love Follows You Where You Go e unul din momentele in care vocea de soprana a solistei capata valente extraordinare, fiind intr-o puternica antiteza cu prestatia ei din Dimming of the day, de exemplu. In concluzie, Paper Airplane e un disc plin de melodii dragalase si frumusele, numai bune de ascultat alaturi de persoana iubita.

Recomandari: Desi nu e tocmai cel mai reusit album din cariera, Paper Airplane poate fi o auditie mai mult decat decenta pentru oamenii care gusta stilurile traditionale americane de muzica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu