4 ian. 2011

Bin-Jip - Enter

Asteptari: Desi s-a infiintat in cursul anului trecut, formatia maghiara Bin-Jip – care si-a luat numele din filmul coreean omonim – si-a creat deja o faima aparte in tara vecina, iar albumul lor de debut Enter a fost primit cu bratele deschise. Discul cuprinde 12 piese in limba engleza si a aparut atat in Japonia cat si in Ungaria.

Rezultat: Ce se intampla atunci cand o solista de jazz se intalneste cu un DJ care a castigat campionatul DMC al Ungariei? Se pune de o colaborare, evident. Iar rezultatul nu are cum sa nu fie unul greu de etichetat. Aparent ceea ce se aude aici are o legatura stransa cu atmosfera evocata de Portishead in anii 90.

Doar ca trip – hop – ul este amestecat cu arome strong de nu jazz, iar din ecuatie nu lipsesc nici elementele elctronice si nici chiar pop – ul. E un fusion modern blamat ca ghiveci de catre conservatori, dar unul cat se poate de gustos.

Figura centrala a acestui proiect este Harcsa Veronika, o solista binecunoscuta melomanilor din tara vecina atat pentru cateva albume de jazz editate alaturi de un cvartet cat si gratie colaborarii ei cu trupa pop numita Erik Sumo Band. Alaturi de ea se afla Andrew J, pe post de DJ (fost campion DMC al Ungariei), Kaltenecker Zsolt (clape) si chitaristul Gyémánt Bálint. E oarecum curios faptul ca albumul asta a fost editat in Ungaria si Japonia, dar misterul se dezleaga daca e sa luam in considerare faptul ca trei albume anterioare ale solistei trupei au aparut deja in Tara Soarelui Rasare. In plus si claparul Zsolt a mai scos discuri in Japonia. Lasand la o parte povestile, trebuie sa va spun de ce e atat de magic acest Enter, nu?

In primul si in primul rand, compozitiile astea suna fabulos fiindca n-au nici cel mai mic iz de muzica made in Estul Europei. Si asta nu fiindca compozitiile sunt cantate in limba engleza, se subintelege. Chiar daca trei din cei patru componenti ai trupei vin din zona jazz-ului, materialul acesta n-are prea mari legaturi cu acest stil, desi pe ici pe colo – in vreo trei melodii – se pot auzi solo-uri specifice. Oamenii acestia au reusit sa gaseasca un numitor comun iar fusion-ul ce rezulta din aceasta impreunare e unul aparte. Fie ca e vorba slagarul Where Is She, de Enter cu al ei iz de Tricky sau Heat care duce spectrul sonor in zona psihadelica, piesele de aici au o constructie cat se poate de solida si reusesc sa fie cat se poate de diverse. All Excuses e impregnata de cateva armonii cat se poate de lovely iar cei care iubesc sesiunile de improvizatie vor gasi piesa Outer Eye de exceptie. Daca va place muzica electronica cu siguranta veti fi vrajit de percutia absolut dementiala din piesa 8Days iar Earthquake are darul de a arunca in unda niste distorsuri de chitara cat se poate de fericite. Unicul moment mai putin inspirat al discului il reprezinta Hair Down. Si totusi, sa ai laolalta 11 piese fabuloase si una insipida, e mare lucru, nu-i asa?

Recomandari: Alaturi de vinul Tokaji, acest disc merita sa devina un produs de export „a-ntaia“ al Ungariei si va fi degustat asa cum se cuvine de orice meloman care vrea sa-si petreaca mai bine de treisferturi de ora in compania unui melanj de pop, trip –hop si nu – jazz asezonat cu diverse alte bunataturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu