21 dec. 2010

Motorhead - The World Is Yours

Asteptari: Legendara formatie care anul acesta a implinit 35 de ani de existenta a editat de-a lungul anilor o sumedenie de albume care n-au cum sa lipseasca din colectia niciunui rocker serios ca Overkill, Bomber, Ace of Spades, sau No Sleep 'til Hammersmith,. The World is yours este al 20/lea album de studio pentru trupa lui Lemmy si vine la doi ani de pauza dupa Motorizer.
Rezultat: Ce se poate spune despre un nou album Motorhead? Ca stilul de cantat al fostului roadie al lui Hendrix, nimeni altul decat Lemmy s-a schimbat pe parcursul anilor? Nope. Cat de mult si-au schimbat oamenii aranjamentele de-a lungul carierei? In mare parte, deloc! S-o fi schimbat mesajele pieselor? Da de unde!

Nu lasa pe nimeni sa se bage in viata ta si asculta rock n roll, asta e textul care ne insoteste de mai bine de trei decenii. S-tunci? Motorhead e exemplul de trupa care a supravietuit de-a lungul timpului, tocmai prin faptul ca n-a prea schimbat nimic. Combinatia lor ucigatoare de heavy metal din anii 70 si rock n roll din anii 60 e la fel de izbutita si-n 2010, la fel ca si cu ani si ani in urma.  Alaturi de Lemmy se afla doua personalitati marcante: chitaristul Phil Campbell care face parte din echipaj inca din 1984 si tobarul Mikki Dee, cunoscut si din King Diamond.

Primele secunde ale piesei de debut din acest material, Born to Lose, reusesc sa contureze cat se poate de exact vibe-ul: e rock n roll music, exact cum zice si o alta piesa de pe The World is Yours. Fara indoiala e un disc cat se poate de static, dar care loveste exact acolo unde trebuie. Dealtfel, atunci cand te apuci de ascultat Motorhead ai impresia ca singura ta indatorire e sa apesi butonul play: restul vine parca de la sine. Printre piesele care „prind” din prima se numara Outlaw, I Know How To Die, Get Back In Line, Devils In My Hand sau I Know What You Need. In mare parte e disc mistic iar rock n roll ul e o religie. Si nu de orice fel ci „the true religion, never lets you down, you can dance to the rhythm”, dupa cum suntem atentionati in piesa Rock n Roll Music. Adevarata surpriza a discului este insa Brotherhood of Man, cu o voce apocaliptica a lui Lemmy si o instrumentatie mai mult decat reusita.

The World is Yours nu e defel The world is mine-ul lui Guetta. E altceva si daca vreti o categorisire stilistica pentru acest disc asta n-are cum sa fie alte decat Motorhead. Carevasazica albumul asta sau il ai si ii dai nota zece, sau te lipsesti de el si ii dai nota zero. Nu prea exista cale de mijloc.

Recomandari: Cu bratele deschise pentru oricine are senzatia ca i se cuvine apelativul de rocker.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu