20 dec. 2010

Michael Jackson - Michael

Asteptari: Daca nu stiati, zvonurile din targ spun ca Michael Jackson a lasat cel putin 100 de melodii „noi“ la moartea sa, iar casa de discuri care se ocupa cu comercializarea acestora are de gand sa ne fericeasca cativa ani de acum incolo cu niste albume.  Primele zece din acestea si-au gasit locul pe materialul botezat simplu Michael. Alaturi de vocea lui Michael Jackson, discul cuprinde si colaborari cu Akon, 50 Cent iar una din melodii ((I Can't Make It) Another Day) il are la tobe pe Dave Grohl (Nirvana) si la chitara pe nimeni altul decat Lenny Kravitz.
Rezultat: E usor sa profiti de Michael, la 18 luni de la trecerea in nefiinta a acestuia. Mai exact, e foarte profitabil. Iar pentru a fi si mai “de impact”, e bine sa creezi si niste controverse.

Se stie, nu cu mult timp in urma au existat niste voci care au pus la indoiala veridicitatea inregistrarilor. Concret, unii au spus ca pe unele din aceste piese nu are cum sa fie vocea lui Michael Jacskon. Iar cei de la Sony au angajat o armata de experti care sa demonstreze contrariul. Carevasazica, piesele cu pricina sunt cantate de regele pop-ului, asa se spune. O fi si putin scenariu de Hollywood, aici, fara tagada.

Desigur, melodiile de aici sunt duble B – side – uri. Adica nu si-au gasit locul nici pe “partea B “ a single-urilor si nici pe albume. Categoric, fanii inversunati ai artistului vor spune „who cares?“. Si chiar asa, cui ii pasa de acest aspect? Ascultatorului „obisnuit“ care va remarca din start ca intr-adevar schitele acestea nu se ridica la inaltimea hiturilor artistului. Dealtfel, nu putem decat sa speculam faptul ca melodiile astea au fost inregistrate in varianta de pe disc in forma lor originala.

Melodia care a fost scoasa si ca single, Hold my hand, realizata in colaborare cu Akon e o mostra de R & B acceptabil dar care la capitolul productie nu se ridica nici la jumatatea pieselor adevarate ale starului. Hollywood Reporter incepe de parca ar fi Wanna Be Starting Something si este una din putinele piese de aici care poate fi comparata in vreun fel cu capodoperele realizate in timpul vietii de artist. Cea mai veche piesa inclusa pe acest album, Much too soon este o balada de pe vremea Thriller-ului si implicit contine o voce tanara a lui MJ.  Aparitia lui 50 Cent in Monster nu reuseste defel sa aduca un plus de sarm discului, iar unul din cele mai penibile momente ale acestei culegeri de piese din visteria artistului este Behind the mask, un cover dupa piesa cu acelasi nume a trupei japoneze Yellow Magic Orchestra. Iar in ceea ce priveste „Breaking News“, textul acesteia e unul care te lasa pur si simplu fara comentarii: „Everybody wanting a piece of Michael Jackson/Reporters stalking the moves of Michael Jackson./Just when you thought he was done,/he comes to give it again“. Din pacate, „again” – ul din final e exploatat la maxim doar de catre cei care au tot interesul sa scoata cat mai multi banuti din aceasta legenda....

Recomandari: E un disc care nu e defel indispensabil. Se recomanda ascultarea lui pe repeat doar de catre cei care au facut o adevarata obsesie pentru regele pop –ului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu