27 dec. 2010

Chicago Underground Duo - Boca Negra

Asteptari: Boca Negra este cel de-al 5-lea album de studio pentru Rob Mazurek si Chad Taylor, doi membri ai Chicago Underground Orchestra. Primul este trompetist iar al doilea tobar, dar amandoi contribuie si cu chestii electronice la plaja sonora a acestui album in care se aude free jazz cat cuprinde.
Rezultat: Cei doi muzicieni americani pot fi considerati cu adevarat niste turisti, care isi trag seva din jazz, dar reusesc sa-l imbogateasca cu o serie de retete sonore din alte genuri muzicale. Chiar daca e vorba de Chicago, discul acesta n-are a face nimic u house-ul, dar e cat se poate de underground totusi.

Dupa auditia acestuia e greu sa te hotaresti ce ti-a placut mai mult: improvizatia sau lipsa de bariere stilistica. E un disc free jazz, de avangarda, plin de sunete abrazive si rezolvari acustice nu foarte prietenoase la prima ascultare. Cu toate acestea, per total Chicago Underground Duo suna cat se poate de interesant si emana o naturalete aparte. 

Sentimentul de „ciudatenie” e punctat la marea arta inca din prima piesa a discului, Green Ants. Ai impresia ca asisti la o explorare intergalactica a unor sunete pe care nu le poti descrie si care iti provoaca in egala masura curiozitate si un fel de anxietate. Left Hand of Darkness continua aceasta calatorie bizara prin niste sound-uri care se amplifica gradual si care te arunca nitel in sertarul „clasic”, cel putin ca si schelet muzical. Broken Shadows se invarte in jurul unui tambal acompaniat exact atat trebuie de trompeta lui Mazurek, care puncteaza cat se poate de precis momentele culminante ale acestui session. Compozitia aceasta ii apartine lui Ornette Coleman, unul din cei mai inovatori saxofonisti americani ai free jazz-ului. Cel mai reusit moment al acestui disc este Hermeto, o piesa plina de fantome sonore, care devine cat se poate de hipnotica pe parcurs.  Si Spy on the floor face parte din bunataturile acestui material discografic,  fiind parca special compusa pentru coloana sonora a unui film de spionaj. Lauging With The Sun este fara indoiala cea mai ciudata aparitie a acestui disc, avand parte de niste sunete distorsionate in mod voit care acompaniate de trompeta magica a lui Manzarek creeaza un spatiu mistic.

Recomandari: Doar pentru cetatenii carora cuvinte ca free jazz si experimente sonore le suna destul de interesant pentru a-si dedica aproape o ora din viata pentru a asculta zece compozitii sonore interesante.

Un comentariu:

  1. ...de cercetat daca "Hermeto" vine de la excelentul si exoticul multi-instrumentist brazilian Hermeto Pascoal, eu sunt 90% de parere ca da...

    RăspundețiȘtergere