11 oct. 2010

V.A. - World Music from Hungary

Muzica world fabricata la vecinii nostri are arome cat se poate de diferite. Daca influentele balcanice nu sunt deloc surprizatoare, ei bine acelea sud - americane ar trebui sa ridice semne de intrebare. Piesele acestei compilatii reusesc sa imbine muzica "de la sat" cu influentele moderne.
Desi Wikipedia defineste conceptul World Music ca fiind muzica tradiţională sau populară a unei culturi, care este creată şi interpretată de muzicieni ce provin din acea cultură, fiind apropiaţi spiritual de muzica locului de baştină, in zilele noastre eticheta a capatat o varietate uimitoare. Elementele de exprimare artistica cat se poate de moderne au creat noi intrepatrunderi de stiluri, iar faptul ca aceasta muzica este una cat se poate de cosmopolita o demonstreaza si compilatia de fata. Si asta pentru ca desi toate numele prezente pe acest disc au sediul in Ungaria, muzica are arome balcanice, tiganesti dar si sud - americane.

Drept urmare n-ar trebui sa mire pe nimeni ca prima melodie din World Music from Hungary este Ederlezi, celebra piesa compusa de Goran Bregovici si interpretata de Ruzsa Magdolna. Nu numai instrumentatia este una mixta dar si textul. Pe langa originalul „Hej, evo zore, evo zore/Bogu da se pomolim/Evo zore, evo zoreHej, Đurđevdan je“ melodia are parte si de doua strofe in maghiara. Piesa a facut furori in cadrul unui concurs Megastar din tara vecina. O aparitie interesanta aici este si piesa Hoppá, interpretata de Palya Bea, o artista care oscileaza intre muzica tiganeasca, bulgareasca si traditionala maghiara. Csik Zenekar este una dintre cele mai cunoscute trupe de muzica populara din Ungaria, iar impreuna cu Lovasi Andras au o piesa pur si simplu dementiala: o adaptare in ritmuri traditionale a unei piese Kispál és a Borz, una din cele mai famimoase trupe din zona rock-ului alternativ din tara vecina. Csillag vagy fecske este unul din punctele de nota zece ale acestei compilatii. Nu lipsesc nici influentele sud - americane. Si asta pentru ca se regaseste o varianta a piesei El Condor Pasa, una din cele mai cunoscute melodii compuse vreodata in Peru, ce a devenit celebra datorita versiunii interpretate de Simon and Garfunkel. Melodia interpretata de Kováts Kriszta & Sebestyén Márta are un iz aparte.

Printre punctele tari ale acestei compilatii se numara si piesa duo-ului Ghymes si  Váradi Roma Café,  o interesanta combinatie de muzica tiganeasca cu jazz si muzica de cocktail. Nu mai putin interesanta este si Táncolnak a kazlak, apartinand unei trupe care anul acesta implineste 15 ani de existenta, Djabe.  Amatorii de ska jamaican au si ei toate motivele de bucurie, caci Panonia Allstar Ska Orchestra - o trupa gigantica in tara vecina care atrage anual mii de spoectatori la festivalul; Sziget - face minuni cu piesa A Tenkes kapitánya.  Ce se mai afla p-aici? O trupa care isi descrie muzica drept o combinatie intre Hendrix si o vioara din Transilvania (Napra) sau  Budapest Klezmer Band, care activeaza de prin 1990. Sau Balkan Fanatik , o alta trupa hot care are toate motivele sa fie ascultata asa cum se cuvine.
N-ai cum sa nu ramai uimit de diversitatea stilistica a muzicii etalata de vecinii nostri. Interesant este si ca formatiile care mixeaza sonoritatile arhaice cu cele traditionale trecandu-le si prin sita instrumentelor moderne au un succes nebanuit la public. Compilatia este de ascultat pentru toata lumea, de la manelisti la jazzisti, n-are nici o contraindicatie. Unica recomandare este ca atunci cand va apucati sa ascultati cele 16 melodii de aici sa va lasati prejudecatile la loc sigur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu