6 oct. 2010

Omar Souleyman - Jazeera Nights

Asteptari: Omar Souleyman este un muzician din Siria care si-a inceput cariera in 1994, a carui faima a inceput sa patrunda si in restul lumii in ultimii ani datorita release-urilor executate de casa de discuri Sublime Frequencies. Daca e sa ne luam dupa Wikipedia, omul a scos pana acuma cinci sute de albume!

Rezultat: Daca faceti parte din categoria oamenilor care intra in contact pentru prima oara cu universul sonor al lui Omar Souleyman (ca si mine), aveti parte de un film interesant. Cateva cuvinte arabesti insotite de un efect de ecou, dupa care fundalul sonor pur si simplu explodeaza. Aparent e muzica cosmopolitana de chef, dar instrumentatia este una cat se poate de ciudata. Pentru cei care tin la categorisiri, stilul abordat este dabke. Cu precizarea ca Omar Souleyman amesteca izul traditional cu accente moderne. Incercand o paralela ceea ce rasuna din boxe ar putea fi incadrat n etno – pop – ul de pe la noi. Sau disco – folk – ul vecinilor sarbi. Insa, ceea ce se aude aici e mult diferit de ceea ce astepti.. E drept, are din plin elemente care se adreseaza “maselor”. Dar si chestiuni care te duc cu gandul la muzica techno. Sau chiar psyhadelica. E un ghiveci interesant in care s-au adaugat instrumente traditionale (asa numitul world music) si ritmuri asa –zis moderne. E ciudat si poate fi pe placul acelora care aprecieaza notiunea exacta a cuvantului “interesant“. Se prea poate ca acest amalgam sa vina din faptul ca muzicianul s-a nascut intr-un sat aflat undeva la granita dintre Siria si Turcia.

Jazeera nights este cea de-a treia compilatie a muzicianului care apare “in Vest”, la casa de discuri Sublime Frequencies. Discurile anterioare au atras aprecieri numeroase, inclusiv din partea celebrei Bjork. Inainte de succesul lui mondial, Souleyman isi ocupa timpul cantand pe la nunti islamice si Jazeera Nights captureaza acest amanunt cat se poate de profund. Desi cele 9 piese prezente aici sunt inregistrari live din perioada 1995 – 2009, melodiile suna de parca ar fi fost inregistrate in cine stie ce studio sofisticat de inregistrari cu o armata de produceri si ingineri de sunet. Un alt amanunt demn de remarcat este ca piesele lui Omar apar pe casete (!) in tara lui natala.

Muzica asta plina de oboi si ritmuri electro cat se poate de nervoase pe alocuri este una cat se poate de dinamica. Unica piesa lenta de aici este ultima melodie. Vocea solistului este cand ascutita cand melodioasa, dar per ansamblu melodicitatea pieselor – asa cum o apreciem noi – sufera din plin. Trecand peste prima impresie favorabila care emana din muzica aceasta neobisnuita,nu ai cum sa nu remarci ca pe parcurs creatiile devin monotone si incepi sa descoperi o gramada de clisee. Probabil ca e mult mai interesant sa asisti live la acest gen de prestatii. Cu toate acestea, Jazeera Nights reprezinta o auditie placuta, un exercitiu de diversitate pe care il recomand acelora care nu-s speriati de provocari.

Recomandari: De ascultat si chiar si dansat pentru oamenii care nu se dau in laturi in a descoperi si alte forme de entertainment.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu