27 apr. 2010

Soul de la mama lui: Sharon Jones & The Dap Kings

sharonjonesAsteptari: Pentru cei pierduti in tonele de muzica moderna care se revarsa asupra omenirii in fiecare saptamana care n-au aflat inca de Sharon Jones, din capul locului trebuie precizat ca solista in varsta de 54 de ani activeaza in zona soul/funk si acest disc este cel de-al patrulea ei material discografic realizat alaturi de trupa The Dap Kings. Spre deosebire de popularul curent retro – revival care se manifesta in multe din produsele actuale, Sharon reuseste sa surprinda prin veridicitate, albumele ei sunand de parca ar fi fost inregistrate la sfarsitul anilor 60 sau inceputul anilor 70.
Rezultat: Sa tot fie vreo trei anisori de cand muzica soul a devenit oarecum din nou “en vogue”, datorita unor nume ca Amy Winehouse sau Raphael Saadiq. „Felia” a fost urmata de multi altii si a constat pin adaugarea unor retusuri moderne la soul-ul clasic. Intre timp moda retro – soul – funk si-a mai pierdut din lipici, dar acest fapt n-are nici cea mai mica importanta atunci cand vine vorba de Sharon Jones. Muzica acestui disc este pura, needitata, old school, fara Auto – Tune, cu instrumente cantate live. Si-n plus intregul material a fost inregistrat pe un mixer analogic. The game gets old sau Better things sunt exemple de melodii care daca apareau in anii in care muzica soul era “pe val” deveneau piese incluse pe compilatiile de genu “The best 100 soul melodies of all times”. Fara indoiala fiecare piesa de pe acest disc este in stilul unor nume ca The Delfonics, Ike & Tina Turner, Otis Redding sau Bettye LaVette. Prestatia sarmanta a orchestrei The Dap Kings - alcatuita din opt persoane - este imbogatita de minunata voce a solistei Sharon Jones, care adauga un plus de originalitate discului. Desigur, carcotasii ar putea remarca pe buna dreptate ca cele 12 piese sunt mult prea ancorate in trecut,  intregul album fiind un back in time cu 40 de ani. Muzica realizata de Sharon Jones si The Dap Kings e ca un whisky pe a carui eticheta scrie “40 years old”: delicios.

Recomandari: Pentru orice meloman care are chef de o schimbare de macaz. Nu neaparat numai pentru amatorii de soul si funk.

Un comentariu: