21 apr. 2010

Cand o americanca are filme cu limba franceza: Stacey Kent

Asteptari: Studenta americana Stacey Kent s-a apucat de cantat oarecum din greseala, in timp ce vizita Europa pentru un master. Primul ei CD a aparut in 1997 sub titlul de Close your eyes, iar acum cinci ani a castigat prestigiosul trofeu de albumul anului la premiile BBC Jazz Awards pentru discul The Lyric. Semnata la casa de discuri Blue Note, Stacey a editat primul ei album care cuprinde exclusiv piese cantate in limba franceza, Racontre Mois, ca un omagiu pentru tara de care a fost dintotdeauna legata afectiv.
Rezultat: Desi arata ca o scolarita si are o voce tipic de New York, limba franceza ii vine ca o manusa. Inca din debut e clar pentru oricine ca avem de-a face cu un disc cat se poate de interesant. Si asta pentru ca avem ocazia de a asculta o bossanova celebra: Waters of March a lui Antonio Carlos Jobim, de aceasta data in adaptarea lui Georges Mustacchi. Solista americana n-avea cum sa omita din aceasta colectie dedicata marilor compozitori francezi superba Jardin d'hiver al lui  Henri Salvador sau Mal de vivre de Barbara. La Venus du melo – primul single extras – este fara indoiala o melodie care reuseste sa surprinda pe deplin varietatea de stiluri cuprinsa de Racontre Mois. Discul „curge” cat se poate de lin atat pentru amatorii de jazz cat si pentru cei de pop, ca sa nu mai vorbim de cei amatori de chanson francais. Dealtfel afinitatea ei pentru muzica franceza s-a vazut inca de la albumul trecut (cu care a fost nominalizat la Grammy) unde a cantat trei piese in aceasta limba, dintre care doua au fost cover-uri dupa Gainsbourg, Ces petits riens si La saison des pluies. Pe langa calitatea de saxofonist, Jim Tomlinson – care este si sotul ei – i-a compus si Sait on jamais, o alta perla deosebita a albumului.
Recent, Steven Tyler din Aerosmith a numit-o pe Stacey drept cantareata favorita. Stacey Kent are o voce care te cucereste instantaneu, iar discul e usor de ascultat si perfect pentru orice stare. Vocea ei e uneori soptita, alteori parca un murmur, iar in unele ipostaze exclamativa. Oricare ar fi insa registrul vocii, ca ascultator ai impresia ca muzica aceasta a fost compusa doar pentru urechile tale.
Recomandari: Nu doar pentru degustatorii de jazz si muzica franceza. Racontre Mois este o reala revelatie, o imbinare placuta intre jazz si french chanson, intre bun – gust si rafinament.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu