22 apr. 2010

Amintiri: Vikend, Treci Kanal si …Denis i Denis

Recomand cu bratele deschise pentru toti decreteii care au invatat cateva cuvinte in sarbeste gratie programelor TV prinse cu antena comuna instalata pe acoperisul blocului. De neratat pentru toti indragostitii de Depeche Mode si toate “derivatele” sale. Denis I Denis reprezinta un studiu de caz pentru orice meloman si pentru aceia care cred ca La Roux a inventat un stil nou. Include si „wow wow yeeah….sada pratim ritam tvoj, ovu pjesmu novi broj, ako zelis bicu ja, program tvog kompjutera“...

Asteptari: Pentru aceia care n-au prins vremurile in care duminica circulau fie masinile cu numar par fie impar iar internetul era substituit cu serialul Toate panzele sus, Denis i Denis a fost un grup de synth – pop din tara vecina (cea care ne dadea tigari Vikend, ciocolata Eurokrem si Treci Kanal), format din Davor Tolja si solista Marina Perazic. Primul lor album „Cuvaj se!“ a aparut in 1984 la Jugoton si a castigat distinctia de cel mai bun album al anului in fosta Yugoslavie. Cel de-al doilea disc, „Ja  sam lazljiva“ a fost totodata si ultima aparitie discografica, trupa destramandu-se in 1986. Marina si-a continuat cariera solo iar Davor a mai scos un disc sub titulatura Denis I Denis in 1988 numit Budi Tu, cu Edi Kraljic. In anul 2006 Croatia Records a scos o compilatie Best Of Denis I Denis, iar in acest an avem parte de 2 na 1,  reeditarea pe CD a celor doua albume scoase de aceasta trupa.

Rezultat: Albumul de debut „Cuvaj Se!“ este un material care contine piese electronice cat se poate de solide. Desigur spectrul stilistic al acestuia este situat undeva in epoca de inceput a celor de la Depeche Mode si Yazoo, sau daca e sa cautam un corespondent “din zona” as putea aminti fara indoiala formatia maghiara Bonanza Banzai. Vocea superba a Marinei face echipa cat se poate de buna cu aranjamentele lui Davor, iar discul este la fel de percutant si azi ca si acum 26 de ani. Gasim aici stari romantice in piesa Telefon dar si adevarate perle ca Cuvaj Se sau Dvadeset I osam minuta do pet. Desigur n-am cum sa nu amintesc cel mai mare hit din cariera formatiei „Program tvog Kompjutera“. Al carei refren cu “wow wow yeeah….sada pratim ritam tvoj, ovu pjesmu novi broj, ako zelis bicu ja, program tvog kompjutera“ reuseste sa creeze si astazi vii fiori tuturor acelora care au prins piesa la vremea respectiva.
Ultimele trei piese din albumul de debut sunt nitel mai domolite, dar constituie o auditie cat se poate de placuta. Piesa care da titlul albumului secund al trupei, Ja sam lazljiva, este o melodie care iti inspira o stare de beatitudine vecina cu fericirea. O alta piesa care merita ascultata la volum maxim este Soba 23, care ramane pur si simplu una din cele mai frumoase melodii din epoca synth a anilor 80. Probabil ca daca aceste piese ar fi avut parte de texte in limba engleza notorietatea lor ar fi trecut peste mari si oceane. Din pacate, in anii 80 tara noastra n-a avut parte de efervescenta unor trupe ca Disciplina Kicme, Ekaterina Velika, Oliver Mandic, Sladana Milosevic, Dorian Gray sau Videosex, ca sa amintim doar fosta Yugoslavie. Acest amanunt se simte din plin si-n zilele noastre, fiindca nu avem la ce sa ne raportam atunci cand vine vorba de trecut.

Recomandari: Cu bratele deschise pentru toti decreteii care au invatat cateva cuvinte in sarbeste gratie programelor TV prinse cu antena comuna instalata pe acoperisul blocului. De neratat pentru toti indragostitii de Depeche Mode si toate “derivatele” sale. Fara indoiala Denis I Denis reprezinta un studiu de caz si pentru toti melomanii si pentru aceia care cred ca La Roux a inventat un stil nou. Garantat suta la suta ca dupa Denis I Denis nu apar manifestari neplacute…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu